Joc de rol

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre jocs de rol originals. Si cerqueu el seu parent informàtic, vegeu «joc de rol per ordinador».

Un joc de rol és un joc que es basa en la descripció d'una situació fictícia i on els jugadors poden canviar els esdeveniments de la narració pel fet que controlen les accions conscients d'alguns dels personatges del joc. Normalment es juga entre dues o més persones, una de les quals assumeix el paper de director de joc mentre la resta assumeixen el control d'un personatge. Tot i que es pot deixar a decisió del director les qüestions d'atzar, és usual utilitzar sistemes estadístics per augmentar el realisme o imparcialitat de les decisions preses pels jugadors. Els sistemes més utilitzats són les tirades de daus i les regles preestablertes, si bé és possible utilitzar documentació basada en la realitat o fonts acceptades.

Categories[modifica | modifica el codi]

Existeixen dues modalitats principals de joc: partida de taula i partida de rol en viu.

Partida de joc de rol de paper i llapis o de taula, s'observa el director de joc a l'extrem esquerre de la fotografia.
Joc de rol "Aventuras en La Marca del Este".

Joc de rol de taula[modifica | modifica el codi]

Els jocs de rol de taula no necessiten cap mena de material per a ser jugats. L'objectiu del joc, simplement, és imaginar una situació, encarnar com pensaria el personatge i actuar mentalment com a tal. Tot i això les partides poden anar acompanyades de gran quantitat de material de suport: paper i llapis, llibres amb regles preestablertes, daus de diverses cares, llibres amb propostes de partides, fitxes del personatge a interpretar i fins i tot mapes, figures a escala dels personatges i tot allò que pugui ajudar en una partida, incloent ambientació (com ara sons o música).

l desenvolupament del rol (paper d'actor) està compost per tres accions: dialogar, imaginar i interpretar. Els personatges desenvolupen la seva acció fictícia en funció del que decideixen el jugador i el director de joc. És possible que, durant el transcurs de la partida, el personatge mori, però res li impedeix al jugador crear un nou personatge per a la següent partida o sessió del joc.

En els jocs de rol no hi ha necessàriament guanyadors ni perdedors, només jugadors més o menys bons en la interpretació d'un personatge. Hi poden haver, tanmateix, diferents sistemes per premiar l'acció dels jugadors, com per exemple l'acumulació de punts d'experiència administrats pel director de joc que permeten millorar les característiques dels personatges.

El paper del director de joc[modifica | modifica el codi]

El Director de Joc (sovint anomenat Master, per influència anglosaxona) es limita a descriure el que perceben els personatges, normalment de paraula o en situacions concretes mitjançant dibuixos en un paper, pissarra, gràfics o mapes. També és el que decideix la preparació prèvia de la partida i les situacions preestablertes que succeiran, sigui de manera original o amb suport de llibres destinats al respecte. El Director de Joc no pot interaccionar com els altres, ja que és l'àrbitre i narrador de la partida. Molt sovint, però, és l'encarregat de decidir les accions de tots aquells personatges que no són controlats pels altres jugadors, de manera que la seva tasca no és en absolut avorrida. En botigues especialitzades es poden adquirir pràcticament tots els materials relacionats, com figures de plom de 25 mm, ideals per visualitzar millor un personatge o determinar exactament la localització de cadascun en un combat o situació difícil.

Regles dels jocs de rol[modifica | modifica el codi]

Al conjunt de regles d'un joc de rol se'n diu, generalment, «sistema de joc». Les regles canvien completament segons el sistema de joc, i val a dir que n'existeixen centenars. Normalment els personatges que interpreten els jugadors no són invulnerables ni omnipotents. És per això que les seves limitacions físiques i psíquiques s'acostumen a definir numèricament en un full de paper, anomenat «Full de Personatge». Allà s'indiquen capacitats, com la Força i nivell cultural del personatge, les seves habilitats i possessions i fins i tot trets del seu caràcter. La psicologia del personatge, normalment, serà molt diferent de la del jugador. El repte d'aquest és procurar pensar com reaccionaria el seu personatge en una situació determinada, i no com reaccionaria ell en persona. Les situacions sovint es resolen mitjançant l'ús de daus, comuns a aquest tipus de jocs: s'utilitzen daus de 4, 6, 8, 10, 12, 20, 30 o 100 cares. Tots aquests daus es poden trobar en botigues, no necessàriament especialitzades.

Joc de rol en viu[modifica | modifica el codi]

El joc de rol en viu es diferencia del de taula bàsicament en la manera d'expressar les accions del personatge. El joc de rol en viu és molt proper al teatre d'improvisació, perquè és el propi jugador el que representa el personatge en l'entorn físic. En un joc de rol en viu es delimita un espai i un temps de joc. Dins d'eixos límits espai-temporals tots els jugadors interpreten els seus personatges en el sentit dramàtic-teatral de la paraula interpretar. Si volen que el seu personatge salti ells mateixos han de saltar, si volen que el seu personatge sedueixi a un altre el jugador primer ha de seduir (interpretant-ho) al segon (que es deixarà o no seduir segons les especificacions del seu propi personatge). Els límits d'interpretació teatral han de venir marcats, evidentment, per la voluntat i integritat dels jugadors, persones no jugadores i entorn físic.

Finalitat[modifica | modifica el codi]

Els jocs de rol són jocs on es posa èmfasi en la interacció social i la col·laboració, a diferència d'altres jocs que posen l'èmfasi en la competició.

Autors i grans publicadors de jocs de rol els consideren una forma de narracció de contes interactiu i col·laboratori.[1] Igual que les novel·les o pel·lícules, els jocs de rol atrauen per què exerciten la imaginació. La interactivitat és la diferència entre jocs de rol i la ficció tradicional. Mentre un teleespectador és un observador passiu, un jugador de rol fa eleccions què afecten a la història. Tals jocs de rol estenen la tradició antiga de narració de contes on un petit grup d'amics col·laboren en crear una història.

Mentre que hi existeixen formes simples de rol en jocs per a xiquets com "Policies i lladres", "jugar a les cases" i altres, els jocs de rol afegeixen un nivell de sofisticació i persistència a la idea bàsica, amb l'afegiment de regles numèriques i la participació d'un àrbitre. Els participants dels jocs de rol generen específiques caràcters i una trama. Un sistema consistent de regles i un escenari de campanya més o menys realista que ajuda al suspens amb incertesa. El nivell de realisme als jocs varia entre una consistència bàsica per a crear una història factible fins a un desafiament amb simulacions de mons paral·lels al real.

Història dels jocs de rol[modifica | modifica el codi]

Si definim rol com a joc d'interpretació, fàcilment podem observar que es remunta a temps immemorials, fins i tot diverses espècies no humanes interpreten lluites com a diversió, entrenament o simulació. L'inici d'aquest joc com a tal es pot datar a partir de l'aparició de la trilogia El Senyor dels Anells, moment en què alguns dels lectors van voler recrear més històries en l'univers fantàstic creat pel seu escriptor Tolkien. Ràpidament sorgiren els primers llibres de regles i històries basades en aquest joc, que es va estendre a altres mons fantasiosos. Un dels sistemes de joc amb més renom fou el primer a ser publicat i comercialitzat, Dungeons & Dragons («Dracs i masmorres» en anglès), que fou publicat per primera vegada als Estats Units el 1974.[2]

Història dels jocs de rol als Països Catalans[modifica | modifica el codi]

Diversitat de jocs de rol[modifica | modifica el codi]

Hi ha una àmplia varietat de jocs. Inicialment cada un feia servir les seves pròpies regles en funció de les seves peculiaritats. Tot i això actualment hi ha la tendència, fins a cert punt com a estratègia comercial, d'unificar els nous jocs i les reedicions dels antics sota un mateix sistema de joc, anomenat sistema D20. Aquesta és una llista d'alguns dels jocs més clàssics:

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Joc de rol Modifica l'enllaç a Wikidata