Usuari:Qoqjan/Política de Mato Grosso do Sul

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En Mato Grosso do Sul tenen les posicions de governador, vicegovernador i secretaris estatals, a més dels diputats estatals/federals i senadors, aquestes són les posicions més altes.

La Constitució de 1988 determina un nou perfil la gestió politica estatal, que passa a obtenir més recursos financers del govern federal i adquireix a si responsabilitats en la salut, educació i gestió ambiental. La política de Mato Grosso do Sul, desenvolupa un paper important a través de les accions que poden transformar la seva destinació en les àrees social, econòmic, ambiental i territorial, ja que la classe política (regidors, diputats, senadors, alcaldes, governadors, ministres i presidents) és detentor de poder.

Símbols oficials[modifica]

Mato Grosso do Sul posseeix com símbols oficials l'himne, el brasão i la bandera.

Brasão i bandera[modifica]

Himne oficial[modifica]

Lletra per Jorge Antonio Siufi i Otávio Gonçalves Gomes

Melodia per Radamés Gnattali

Sistema electoral[modifica]

El seu electorat total és d'1.700.015, sent 827.829 homes (48,69 %) i 872.186 dones (51,31%).[1]

Poders[modifica]

Pel governador crear alguna llei, és precís l'aprovació del Poder Legislatiu, sent aquest compost per l'Assemblea Legislativa (AL). La gestió del governador es fa més fàcil quan rep suport dels diputats estatals.

Legislatiu[modifica]

El poder legislatiu en Mato Grosso do Sul és representat per l'Assemblea Legislativa de Mato Grosso do Sul (AL-MS), que són responsables per l'apreciació i aprovació de lleis estatals i municipals. Conta amb 24 diputats estatals electes pel vot directe i situada-si en el Parc dels Poders, en Campo Grande. Els diputats van ser elegits en 2010 per ocupar els càrrecs de diputats estatals de Mato Grosso do Sul en la novena legislatura, del 01 de febrer de 2011 a 31 de gener de 2015.

En Brasília són 8 diputats federals i 3 senadors. Es consideri la possibilitat dels diputats i senadors llistats estiguin en l'exercici del mandat en la qualitat de "suplents", per de llicència del titular.

Executiu[modifica]

El poder executiu en Mato Grosso do Sul és representat pel governador, sotsgovernador i secretaris estatals, que són responsables per l'aprovació de lleis estatals.

Govern de l'estat[modifica]

L'actual governador de Mato Grosso do Sul és Reinaldo Azambuja. La seu del govern de l'estat queda en Campo Grande.

Municipis[modifica]

Mato Grosso do Sul posseeix 79 alcaldies i 79 càmeres de regidors.

Poder Judicial[modifica]

Mato Grosso do Sul posseeix un total de 54 comarques.

L'estat acull el Poder Judicial Estatal (Tribunal i Justícia de l'Estat). També és seu del Tribunal Regional del Treball de la 24a Regió. El Tribunal de Comptes de l'Estat no pertinença al Poder Judicial ni és un òrgan del Poder Legislatiu, doncs posseeix autonomia administrativa i financera. La seva funció és auxiliar el Legislatiu i fiscalitzar l'aplicació dels diners públics. MS també disposa del Tribunal de Comptes dels Municipis, que és responsable per la fiscalització de lleis municipals.

La ciutat de Corumbá posseeix la 1a subsecció de l'Ordre dels Advocats del Brasil (OAB) de Mato Grosso, creada el 10 de maig de 1958. El primer advocat a ocupar el càrrec de president de la OAB de Corumbá va ser Caio Leite de Barros.

Referències[modifica]

  1. TRE. «Eleitorado do Estado de Mato Grosso do Sul», 31-01-2011. Arxivat de l'original el 2011-10-02. [Consulta: 3 fevereiro 2011].