Usuari:Redtrevius/Koixtxei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Koixtxéi, 1921. Dissenys per al vestuari del ballet d'Ígor Stravinski L'Ocell de Foc

Koixtxéi (també Kostxéi o Kaixtxéi; Коще́й en rus; Костій en ucraïnès; Kościej en polonès; Kostěj en txec) és un personatge fantàstic típic de la mitologia eslava. Koixtxéi és l'arquetipus d'antagonista: se'l descriu com el raptor de la dona de l'heroi. De fet, cap conte descriu físicament a Koixtxéi, tot i que les il·lustracions dels contes, dibuixos animats i cinema el representen com un home molt vell i lleig. També se'l coneix com a Koixtxéi l'Immortal o Koixtxéi el Sense Mort (Коще́й Бессме́ртный en rus, Кості́й Безду́шний o Кощі́й Безсме́ртний en ucraïnès, Kostěj nesmrtelný en txec), o com a Tsar Koixtxéi. L'ortografia de la paraula en rus i altres llengües eslaves (Kościej o Kostěj) indicaria que el nom deriva del mot kost (кость en rus, kość en polonès) que vol dir "os", implicant una aparença semblant a la d'un esquelet.

Als contes de fades[modifica]

Koixtxéi no pot morir per mètodes convencionals. La seva Mort (o ànima depenent de la interpretació) està amagada fora del seu cos, dins d'una agulla, que és dins d'un ou, que és dins d'un ànec, que és dins d'una llebre, que és dins d'un cofre de ferro (el cofre a vegades és de vidre o d'or) enterrat al peu d'un roure a l'Illa de Buian al mig de l'oceà. Si la seva anima resta il·lesa, Koixtxéi no pot morir. Si el cofre és descobert, la llebre fugirà; si es caça la llebre, l'ànec volarà. Si algú acaba posseïnt l'ou, en Koixtxéi es debilita, es posa malalt i perd les seves capacitats màgiques. Si se sacseja l'ou, en Koixtxéi també és sacsejat, i si es trenca l'agulla, en Koixtxéi mor.

La mort de Koixtxéi l'Immortal és un conte tradicional rus que Alexander Afanasyev va incloure al seu recopilatori Narodnye russkie skazki. Aquest recopilatori està inclòs a l'obra d'Andrew Lang The Red Fairy Book.[1]

Koixtxéi també apareix com a antagonista a les versions russes de diversos contes tradicionals europeus.

A la cultura popular[modifica]

Koixtxéi l'Immortal d'Ivan Bilibin, 1900.
Koixtxéi l'Immortal per Viktor Vasnetsov, 1926-1927.
  • Al videojoc Shadowrun: Hong Kong, el personatge Racter té un drone anomenat Koschei, que si és destruït pot reconstruïr-se recuperant tota la informació.
  • Al videojoc Dominions 4: Thrones of Ascension, Koschei és un personatge heroic de la facció Bogarus, una facció inspirada en la Rússia medieval.

Referències[modifica]

  1. Lang, Andrew. The Complete Fairy Books of Andrew Lang (en anglès). 10 d'agost de 2015. Karpathos Collections. ISBN B013Q3GMT0. 

Vegeu també[modifica]