Vall inquietant (llibre)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreVall Inquietant
Uncanney Valley
Tipusllibre Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorAnna Wiener
PublicacióEstats Units, 2020
EditorialLibros del Asteroide
Dades i xifres
GènereMemòries

Vall inquietant[1][2][3] (títol original en anglès, Uncanny Valley) és un llibre de memòries de l'escriptora Anna Wiener. El llibre se centra en la transició de Wiener de la indústria editorial a una sèrie de treballs en empreses tecnològiques i la seva desil·lusió gradual amb la indústria de la tecnologia. A Espanya va ser publicat per l'editorial Libros del Asteroide en 2020.

Resum[modifica]

El llibre descriu la decisió de Wiener de renunciar al seu treball com a editora independent i assistent d'una agència literària a Nova York per a mudar-se a Silicon Valley, la regió al sud de San Francisco llar d'algunes de les empreses tecnològiques més grans i conegudes del món. Wiener, que es va sentir restringida per les normes restrictives de la indústria editorial i la reducció d'ingressos, se sent fora de lloc entre els executius i enginyers de tecnologia en el seu nou entorn, encara que es troba contenta amb el seu salari creixent i els seus generosos beneficis laborals. Després de navegar per diferents empreses, finalment es decideix per l'empresa de codificació de codi obert GitHub, actuant com a representant de servei al client. Malgrat la naturalesa degradant del seu treball i la naturalesa estressant d'investigar publicacions potencialment inflamatòries o il·legals, decideix quedar-se a causa dels diversos avantatges de la companyia. Al llarg del llibre, Wiener reflexiona sobre les implicacions morals de la manipulació i recol·lecció de dades entre les empreses tecnològiques.

Antecedents i creació[modifica]

Wiener es va mudar a San Francisco des de la ciutat de Nova York a l'edat de 25 anys per a buscar un treball en la indústria tecnològica. En arribar, tenia pocs amics i va mantenia correspondència per correu electrònic amb els amics que encara estaven a Nova York. Wiener també escrivia notes per a si mateixa, sobre converses o interaccions divertides que escoltava o preseciava. Aquests correus electrònics i missatges de text més tard van resultar útils en escriure Vall inquietant.

La primera versió del que després es convertiria en Vall inquietant va aparèixer en la revista literària n+1 en 2016.[4] Wiener no va incloure els noms de les empreses en les quals treballava, ni en l'article original ni en el llibre, sinó que va optar per descriure els models comercials i la reputació de les empreses.[5] Va emprar la mateixa estratègia descriptiva en fer referència a altres empreses de tecnologia i altres organitzacions amb connexions amb Silicon Valley i la tecnologia en general, com la Universitat Stanford. Els exemples inclouen referir-se a Facebook com «la xarxa social que tots odiaven» en lloc de referir-se directament a la corporació.[6]

Referències[modifica]