Veda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els Veda (en devanagari: वेद, que en sànscrit vol dir "coneixement", "que ha estat vist") són un conjunt d'antics texts indis formant part de la sruti ("revelació") que són a l'origen del vedisme, religió mare de l'hinduisme. La tradició els considera el "coneixement revelat" i existents des de sempre i per sempre.

La part més antiga, el Rig-Veda, sembla datar de 1800 a 1500 aC (però la transmissió oral seria més antiga) i les parts més recents datarien del 500 aC. Són el corpus de coneixences més antic del que es té constància i constitueixen la base de la literatura índia. Tracten d'astrologia-astronomia, de ritual i de com aquests es connecten amb la vida espiritual de la humanitat.

Estan compostos de quatre grans seccions: el Rigveda ("Saber de les estrofes"), el Yajurveda ("Saber de les fórmules sacrificials"), el Samaveda ("Saber de les melodies") i l'Atharvaveda ("Saber d'Atharva", nom d'una família de sacerdots).

Upaveda[modifica | modifica el codi]

El terme upaveda ("coneixement aplicat") es fa servir en la bibliografia tradicional per designar els subjectes de certs treballs tècnics.[1][2] La llista dels subjectes que s'inclouen en aquesta classe difereixen segons les fonts. Les Charanavyuha mencionen aquestes Upavedes:

  • Medicina (Ayurveda), associada amb el Rigveda
  • Arqueria arts marcials de l'ïndia (Dhanurveda), associada amb la Yajurveda
  • Música i dansa sagrada (Gāndharvaveda), associada a la Samaveda
  • Ciència militar (Shastrashastra), associada amb l'Atharvaveda

Però Sushruta i Bhavaprakasha mencionenn Ayurveda com un upaveda ode l'Atharvaveda. Sthapatyaveda (arquitectura), Shilpa Shastras (arts i oficis) es mencionen com quarta upaveda segons les fonts tardanes.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Veda  1. Monier-Williams 2006, p. 207. [1] Accessed 5 April 2007.
  2. Apte 1965, p. 293