Saintpaulia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Violeta africana)
Infotaula d'ésser viuSaintpaulia Modifica el valor a Wikidata

Saintpaulia ionantha
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaGesneriaceae
GènereSaintpaulia Modifica el valor a Wikidata
J.C.Wendl.
Espècies

Saintpaulia és un gènere amb 18 espècies de plantes pertanyent a la família Gesneriaceae.[1]

Són nadiues de Tanzània i sud-est de Kenya i a l'est de l'Àfrica tropical,[2] amb una concentració d'espècies a les muntanyes Nguru i Uluguru de Tanzània. El gènere està estretament relacionat amb Streptocarpus, segons els últims estudis filogenètics; la qual cosa suggereix que ha evolucionat directament des del subgènere Streptocarpella. El nom comú es va donar a causa d'una semblança superficial amb la vertadera violeta (viola, de la família Violaceae).

El gènere porta el nom del baró Walter von Saint Paul-Illaire (1860-1910), el comissionat del districte de la província de Tanga que "va descobrir" la planta a Tanganyika, a l'Àfrica, al 1892, i n'envià les llavors al seu pare, un aficionat botànic d'Alemanya.[2] Dos entusiastes de la planta britànica, sir John Kirk i el reverend Nos Taylor, n'havien recollit i presentat els espècimens a la Royal Botanic Gardens Kew el 1884 i el 1887, respectivament, però la qualitat de les mostres era insuficient per permetre la descripció científica en aquell moment. El gènere Saintpaulia, original i l'espècie S. ionantha, van ser descrits científicament per J. C. Wendland el 1893.

Referències[modifica]

  1. Kadereit, Joachim W. Flowering Plants · Dicotyledons: Lamiales (except Acanthaceae including Avicenniaceae) (en anglès). Springer Science & Business Media, 2012, p. 81. ISBN 9783642186172. 
  2. 2,0 2,1 S. Simiyu, P. Muthoka, J. Jefwa, B. Bytebier, T. Pearce. «The conservation status of the genus Saintpaulia in Kenya». A: Xander van der Maesen, J.M. van Medenbach de Rooy. The Biodiversity of African Plants: Proceedings XIVth AETFAT Congress 22–27 August 1994, Wageningen, The Netherlands (en anglès). Springer Science & Business Media, 2012. ISBN 9789400902855. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Saintpaulia