Viquipèdia Discussió:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Núvol d'Oort

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

:Una bona traducció. Hi ha petits detalls per polir. Per ex., a la introducció... a una distància aproximada entre 50.000 unitats astronòmiques a un any llum del sol.... No s'entenia i ho he canviat (repassa que el canvi sigui a millor i no a pitjor). I altres detalls (proto-cometes diria que sense guió). També no sé si val la pena posar les dates de les referències en ordre català (per ex., consulta=2011-08-08 en lloc de 08-08-2011). Però un bon article.--Peer (disc.) 18:27, 17 març 2014 (CET) @Peer: Fet Fet! Tard, però ho tenim.--Manlleus (disc.) 15:15, 3 maig 2014 (CEST)

Molt bona feina, de tota manera hi ha un parell de coses que no em queden clares:
  • Cometa Halley, és el prototip dels cometes tipus Halley (període curt), que es creu que es van originar en el núvol d'Oort. (en el peu de foto del cometa Halley)
  • Els cometes de període curt es van generar en la seva major part en el cinturó de Kuiper o en el disc dispers, que ... en l'inici del capítol Cometes.
Potser les dues informacions són contradictòries o es refereix que el Halley es va formar al núvol d'Oort però que per atracció gravitatòria dels planetes acabà tenint un període curt? --Anskar (disc.) 19:20, 18 març 2014 (CET)
@Anskar: Exacte, segons el text (de la imatge també), que és part de l'anglesa i la castellana dona a la confusió, però segons l'article del Cometa Halley en la wiki anglesa amb les seves referencies, diu que el seu origen és incert, fins i tot no estar clar la seva òrbita que en teoria hauria de ser quelcom més fàcil de saber però resulta impredictible perquè la seva òrbita és dinàmica i caòtica tot i haver aparegut diverses vegades prop de la Terra i haver-se estudiat en l'ocasió. De totes maneres es constata que el cometa és de període curt però que originalment podia ser de període llarg però que la seva òrbita va ser pertorbada pels gegants de gas i el van fer redirigir cap al sistema solar interior (mercuri---->Mart). Llavors com que "era" de període llarg, podia ser originat tan del cinturó de Kuiper, el núvol d'Oort o com a objecte transneptunià amb òrbita retrògrada sempre i quan sigui bona la teoria que els gegants de gas el van fer redirigir. Totes són teories encara per validar quina és la bona. Posaré text addicional amb referències per deixar-ho clar a l'article. Gràcies per comentar-ho.--Manlleus (disc.) 15:41, 3 maig 2014 (CEST)
Fet Fet! Canvi fet, s'entén ara?--Manlleus (disc.) 16:03, 3 maig 2014 (CEST)
Pronunciació

A la primera línia, hi ha una referència que diu que «Oort» es pronuncia /ˈɔrt/. Tanmateix, sospito que es tracta de la pronunciació anglicitzada del nom, ja que en neerlandès seria una o tancada, no oberta. Es podria posar una referència per la pronunciació en català? Si no, suggeriria canviar la pronunciació que proposa l'article per /ˈort/. Una altra cosa: a la introducció es repeteix la info que el núvol d'Oort va ser anomenat en honor de Jan Oort. Jo trauria la primera vegada que es diu.– Leptictidium (digui, digui) 21:22, 18 abr 2014 (CEST)

@Leptictidium: He corregit la repetició. El que no em dona resultat és canviar lo de la pronunciació, surt com a error si canvio la o especial que hi ha per una normal.--Manlleus (disc.) 16:09, 3 maig 2014 (CEST)
@Manlleus: On surt com a error? – Leptictidium (digui, digui) 16:38, 4 maig 2014 (CEST)
@Leptictidium: Intento posar altres caràcters en el camp de la plantilla IPA-en però en fer la previsualització imprimeix com un error d'entrada. Que no són les lletres que toca..--Manlleus (disc.) 17:07, 4 maig 2014 (CEST)
Crec que aquesta plantilla serveix per a pronunciació anglesa, no pas catalana..--Manlleus (disc.) 17:50, 4 maig 2014 (CEST)
@Manlleus: Molt estrany... I si posessis els caràcters IPA sense fer servir la plantilla?– Leptictidium (digui, digui) 22:26, 4 maig 2014 (CEST)
@Leptictidium:Sense plantilla funciona es clar. No serveix de res la plantilla si no funciona posar-li caràcters fonètics catalans. Salutacions.--Manlleus (disc.) 05:14, 5 maig 2014 (CEST)

L'estic llegint, és molt interessant. Volia dir que a l'apartat "Cometes" hi ha un error de referències a la foto del cometa Halley. Com que n'hi ha moltes, no m'atreveixo a tocar-ho, però s'hauria d'arreglar.--LaCera25 (disc.) 12:14, 5 maig 2014 (CEST)

@LaCera25: Fet Fet! Merci, LaCera25!!--Manlleus (disc.) 15:07, 5 maig 2014 (CEST)