Unitat astronòmica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «UA (desambiguació)».

Una unitat astronòmica (UA) és una unitat de distància, aproximadament igual a la distància mitjana entre el Sol i la Terra. Equival, aproximadament, a 150 milions de quilòmetres.

L'òrbita de la Terra no és un cercle sinó una el·lipse; originalment, la UA es va definir com la longitud del semieix major d'aquesta el·lipse. Per a més precisió, el 1976 la UAI va definir la UA com la distància del Sol a la que una partícula de massa negligible, en òrbita imperturbada, tindria un període orbital de 365,2568983 dies (un any Gaussià). Així, una UA es defineix com 1,4959787066 \cdot 10^{11} m (aproximadament 150 milions de quilòmetres).

Quan es va introduir la UA no es coneixia gaire el seu valor, però les distàncies planetàries en termes de la UA es podien determinar a partir de la geometria heliòcèntrica i les lleis del moviment planetari. Eventualment, l'actual valor de la UA es va determinar (aproximadament) a partir de l'observació del paral·laxi, i més recentment (i exactament) per radar.

Actualment es coneix el valor de la UA amb gran precisió, però el valor de la massa del Sol no es coneix exactament degut a la incertesa en el valor de la constant gravitatòria. Donat que la constant gravitatòria només es coneix amb cinc o sis dígits significants –mentre que les posicions dels planetes es coneixen amb 11 o 12 dígits–, és impossible fer càlculs sobre la posició dels planetes en unitats del Sistema Internacional d'Unitats (SI) sense perdre precisió en la conversió d'unitats. És per això que els càlculs en mecànica celeste es fan de vegades en masses solars i UA més que en quilògrams i quilòmetres. Aquesta aproximació fa que tots els resultats depenguin de la constant gravitacional. La conversió a unitats del SI alliberaria els resultats de la constant gravitacional, però el cost seria introduir incertesa addicional donant un valor específic a una constant desconeguda.

Se sap que la massa del Sol disminueix molt lentament, i per tant el període d'un cos a una distància determinada augmenta. Això implica que la UA està fent-se menor (molt lentament) amb els temps.

Exemples:

Plutó està a 39,5 UA del Sol.
Júpiter està a 5,2 UA del Sol.
El diàmetre mitjà de Betelgeuse és 2,57 UA
La Lluna està aproximadament a 0,0026 UA de la Terra.

Altres factors de conversió aproximats:

1 UA = 149.600.000 km
1 Any-llum = 63.240 UA