Virginie Demont-Breton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVirginie Demont-Breton

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 juliol 1859 Modifica el valor a Wikidata
Courrières (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 gener 1935 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintora, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentNaturalisme Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsJules Breton Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeAdrien Demont Modifica el valor a Wikidata
FillsLouise Demont (en) Tradueix, Adrienne-Elodie-Clémence Ball-Demont, Éliane Demont (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesJules Breton Modifica el valor a Wikidata  i Élodie de Vigne Modifica el valor a Wikidata
ParentsEdmond de Vigne (oncle) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Virginie Élodie Marie Thérèse Demont-Breton, més coneguda com a Virginie Demont-Breton (Courrières, 26 de juliol de 1859 - París, 10 de gener de 1935) va ser una pintora francesa.

Biografia[modifica]

Virgínia va ser filla de Jules Breton i neboda d'Émile Breton, tots dos pintors reconeguts. Es va casar amb el pintor Adrien Demont el 1880.

La seva carrera artística va ser precoç. Amb 20 anys va exhibir a París i va guanyar una medalla d'or en l'Exposició Universal d'Amsterdam de 1883.

El 1890, es va mudar a Wissant, on la parella havia construït una vila d'estil neoegipci, obra de l'arquitecte belga Edmond De Vigne, la qual van anomenar El Typhonium l'any següent. L'habitatge és un monument històric des del 29 de novembre de 1985.[1]

Virginie Demont-Breton es va integrar a la Unió de Dones Pintores i Escultores el 1883 i es va convertir en la seva presidenta des de 1895 fins a 1901. Va pugnar a partir de 1890 per l'entrada de dones a l'École des Beaux-Arts, en una època en què aquest accés per completar una carrera acadèmica en la pintura era reservada només als homes, cosa que va aconseguir el 1897.[2]

Augustin Lesieux, escultor de París, va realitzar un bust de Virginie Demont-Breton que es conserva en el Museu de la Cartoixa de Douai.

Va ser condecorada amb la Legió d'Honor el 1894.[3]

Estil[modifica]

En el seu primer període va realitzar principalment retrats i escenes històriques o mítiques, sota un tractament acadèmic i realista. Després de descobrir Wissant, les seves pintures van mostrar la vida dels pescadors i van prendre un to més social.

Algunes de les seves obres s'exhibeixen en museus d'Amiens, Arràs, Boulogne-sur-Mer, Calais, Douai, Lilla, París, Amsterdam, Anvers, Gant i al Museu Soumaya de la ciutat de Mèxic com:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Virginie Demont-Breton
  1. «Villa Le Typhonium» (en francès). Sitio web del Ministerio de Cultura de Francia. [Consulta: 18 agost 2014].
  2. La modernidad y lo moderno. AKAL, 1998. ISBN 8446008564. 
  3. Error en el títol o la url.«» (en francès). Base Leonor de la Legión de Honor. Ministerio de Cultura e Información de Francia. [Consulta: 18 agost 2014].
  4. Error en el títol o la url.«» (en francès). Joconde. Portal de las colecciones de los museos de Francia. [Consulta: 18 agost 2014].
  5. Error en el títol o la url.«» (en francès). Joconde. Portal de las colecciones de los museos de Francia. [Consulta: 18 agost 2014].