Wang Xiao Tong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom xinès, el cognom és Wang.
Infotaula de personaWang Xiao Tong
Biografia
Naixement(zh) 王孝通 Modifica el valor a Wikidata
c. 580 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Xina Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 640 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (59/60 anys)
Xina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, polític Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Wang Xiao Tong (xinès: 王孝通) (Xina, c. 580 (Gregorià) - Xina, c. 640 (Gregorià)) va ser un matemàtic xinès de l'inici de la Dinastia Tang.

Vida i Obra[modifica]

No es coneix gairebé res de la seva vida. Només es conserven els comentaris autobiogràfics que va posar en el memorial dirigit a l'Emperador Gaozu de Tang en el qual sotmetia a aprovació la seva obra matemàtica. En aquest memorial explica que havia estudiat matemàtiques des de jove amb Els nou capítols de les arts matemàtiques i confesa la seva admiració per Liu Hui.[1] En virtut dels seus mèrits va ser nomenat instructor del departament de matemàtiques i sotsdirector de l'oficina astronòmica.

Versió d'un fragment del Jigu Suanjing publicat a la col·lecció Siku Quanshu (segle XVIII)

La seva obra matemàtica és el 緝古算經 Jigu Suanjing (Canon Matemàtic seguint els Antics),[2] un llibre que consta de vint-idos problemes sobre irrigació, construcció de graners i resolució de triangles rectangles.[3] Aquest text és, aparentment, l'únic text d'aquesta època que no va ser influït per Li Chunfeng i el seu grup de matemàtics imperials.[4]

La originalitat més notable del tractat és l'algorisme per a calcular els coeficients d'una equació de tercer grau, per un mètode anàleg al que avui es coneix com mètode de Horner o regla de Ruffini.[5]

Referències[modifica]

  1. Se, 1997, p. 1002.
  2. Lim i Wagner, 2017, p. 1 i ss.
  3. Mustafa, 2020, p. 12.
  4. Chemla i Yiwen, 2022, p. 296.
  5. Lim i Wagner, 2013, p. 15.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Wang Xiao Tong» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.