Vés al contingut

Tibidabo: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot canvia 'decembre' per 'desembre'
Línia 90: Línia 90:
== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
{{commonscat|Tibidabo}}
{{commonscat|Tibidabo}}
* [http://www.tibidabo.es/default.asp Parc d'atraccions del Tibidabo]
* [http://www.tibidabo.cat Parc d'atraccions del Tibidabo]


[[Categoria:Tibidabo| ]]
[[Categoria:Tibidabo| ]]

Revisió del 17:41, 25 jul 2011

Infotaula de geografia físicaTibidabo
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaCollserola Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaVallvidrera, el Tibidabo i les Planes (Barcelonès) i Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 25′ 23″ N, 2° 07′ 08″ E / 41.423°N,2.119°E / 41.423; 2.119
SerraladaCollserola Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud512 m
516,5 m Modifica el valor a Wikidata

El Tibidabo és una muntanya de la serra de Collserola, amb el cim més alt de 516,6 m[1] d'altitud, situada a l'oest del municipi de Barcelona, al barri de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes (Sarrià-Sant Gervasi). En el mateix cim hi ha un parc d'atraccions i el Temple Expiatori del Sagrat Cor.

Antigament el nom era Puig de l'Àliga. L'origen del topònim Tibidabo és incert, però sembla que és de la mateixa època que altres topònims religiosos de Barcelona, com ara Vall d'Hebron i Mont Carmel. «Tibi dabo», en llatí, vol dir «et donaré», i és una expressió de la Bíblia.[2] Quan Satanàs porta a Jesús a un mont molt alt, mostrant-li tots els regnes del món, li diu: «tot això et donaré si, prostrant-te, m'adores» o, en llatí, haec omnia viderunt tibi dabo si cadens adoraveris me (Mateu, 4:9). Altres topònims Tibidabo a Catalunya són:


Parc d'atraccions

Parc d'atraccions del Tibidabo

El parc d'atraccions, que inclou prop de 7 hectàrees, va ser construït per Salvador Andreu, el farmacèutic de les pastilles del Dr.Andreu. Va ser inaugurat l'any 1899 i dos anys més tard, el 1901, entrà en funcionament el Tramvia Blau i el Funicular.[3] Entre les atraccions històriques es conserva l'avió que data del 1928, i que és una rèplica del model que va fer el primer viatge entre Barcelona i Madrid. Després d'una llarga crisi econòmica i de gestió, l'Ajuntament es va convertir en el propietari, l'any 2000. Dins del parc hi ha un mirador amb una excel·lent panoràmica sobre Barcelona, i la Col·lecció de Marionetes Herta Frankel.[4]

Ampliació del parc d'atraccions del 2007

Durant l'any 2007 l'Ajuntament de Barcelona volia ampliar el parc d'atraccions cosa que implicava la tala d'alzines, foment del transport privat i més vials. Tot plegat va fomentar l'oposició de part de la ciutadania que consideraven que es troba en greu perill i pendent que sigui declarada parc natural.[5][6]

El Sagrat Cor

Sagrat cor

Inicialment era una ermita aixecada pels salesians, inaugurada el 1886 durant la visita de Sant Joan Bosco a Barcelona. La construcció del Temple del Sagrat Cor, projectat per Enric Sagnier, es va iniciar any 1902 i es va acabar el 1961. És un edifici monumental d'estil neogòtic i coronat per una estàtua de bronze del Sagrat Cor. Un ascensor permet pujar a la part superior del temple, situada a 575 metres sobre el nivell del mar, des d'on es pot gaudir d'una vista de Barcelona.


El temple expiatori del sagrat cor es espectacular i mereix la pena visitar-lo amb calma perquè està carregat de molts detalls, simbolisme, història, que nomès podem percebre si el mirem determinadament. Es obra del arquitecte modernista Enric Sagnier i Villavecchia, i acabat pel seu fill Josep Maria Sagneri Vidal. La seva construcció va començar el 28 de desembre de 1902 y va terminar en l’any 1961. Per aquest treball el papa Pio Xl li va donar el titol de marquès a Enric Sagnier en 1923.

Com va començar tot? Amb una petita capella, que encara existeix al costat del temple, aixecada en l'estiu de 1886 per commemorar la vista se San Joan Bosco a Barcelona, a qui van regalar el terreny de la cumbre. Actualment el temple perteneix a la Congregació.

Cal distingir tres parts clarament: 1)La cripta edificada amb pedra de color marró. 2)L'església damunt la cripta amb pedra de color gris de Girona. 3)La imatge de coure en la part superior.

Tres parts, per a una explicació simbòlica de purificació: pecat en el vall als peus de l’edifici; una cripta pesada i fortificada amb arcs bizantins, simbols terrenals; un temple gòtic àgil, purificat,ordenat, polit, senzill i per damunt de tot, més pur encara, el coure de la imatge del Sagrat Cor amb els braços oberts com a pont entre el cel i la terra.

La cripta te dues entrades: -Una porta lateral (miran’t l’edifíci en el costat esquerre sota l'escala) que porta a l'ascensor que puja al mirador superior on hi ha els dotze apòstols de color gris com l’església, tres a cada cantó d’un edifici quadrat, un viatge en ascensor fins als 539m que val la pena si és un dia clar.

-La porta principal amb una àmplia escalinata als peus.

A la porta principal de la cripta veurem moltes figures, cadascuna amb una història. Per exemple, sobre les portes tenim les imatges dels quatre capitells en pedra del lleó, el bou, l’àngel i l’àguila, és a dir, els quatre evangelistes.

Hi tenim una escultura preciosa al centre de les portes de San Jordi amb armadura, el vencedor de la lluita amb el drac i tot un símbol per a tots els catalans que celebren una festa popular cada any del mes d’abril: regalen una rosa i un llibre a la seva parella, familiars i amics. I per damunt de les portes un físic de mosaic, també amb la seva història. A la dreta de la porta principal, per l’exterior, hi ha unes amplies escales, que condueixen a la diminuta ermita primitiva que data de 1886, costejada per la dama barcelonina Dorotea de Chopitea, al punt més alt de la muntanya, amb una imatge del Sagrat Cor Al seu interior, així com a la primera entrada principal de la basílica.

Observatori Fabra

L'Observatori Fabra

L'Observatori Fabra, prop del Tibidabo, és un observatori astronòmic obra de Josep Domènech i Estapà. Va ser construït el 1901, per iniciativa de Camil Fabra, marquès d'Alella. Al costat hi ha el museu de física experimental La Mentora, obra de Ferran Alsina, del 1905.

Com anar-hi

El funicular del Tibidabo
El Tibidabo al capvespre


Referències

  1. Institut Cartogràfic de Catalunya. Altituds preses del Mapa Topogràfic de Catalunya 1:10.000
  2. Bofarull, Manuel. Origen dels noms geogràfics de Catalunya. Valls: Cossetània, 2002, pàg. 174. ISBN 9788495684974 [Consulta: 7 febrer 2009]. 
  3. Tibidabo www.bcn.es
  4. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2010, p. 20. ISBN 84-393-5437-1. 
  5. Pàgina del Tibidabo de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola
  6. Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola



Enllaços externs