Álex Angulo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÁlex Angulo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Alejandro Angulo León Modifica el valor a Wikidata
12 abril 1953 Modifica el valor a Wikidata
Erandio (Biscaia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 juliol 2014 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Fuenmayor (La Rioja) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (Accident automobilístic Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupacióactor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1971 Modifica el valor a Wikidata –  2014 Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0029962 Allocine: 17124 Allmovie: p500583 TCM: 684465 TMDB.org: 3813
Twitter (X): AlexAnguloActor Modifica el valor a Wikidata

Alejandro Angulo León, més conegut com a Álex Angulo, (Erandio, 12 d'abril de 1953 - Fuenmayor, 20 de juliol de 2014) fou un actor basc.[1]

Biografia[modifica]

Decidit a ser actor, l'any 1971 es presenta a un càsting per poder entrar a la companyia de teatre Karraka, un grup independent de Bilbao que dirigia el prestigiós Ramón Barea. Álex supera la prova i passa a formar part de la companyia. A partir d'aquest moment comença a treballar en teatre, mitjà en el qual estarà durant els següents 10 anys, durant els quals ha representat un gran nombre d'obres. El seu debut al cinema es va produir l'any 1981, quan el director Imanol Uribe li va oferir un paper en la seva pel·lícula La fuga de Segovia. Més tard tornaria a treballar amb ell a El rey pasmado i La mujer de tu vida.

La següent pel·lícula no va arribar fins a l'any 1987, El amor de ahora d'Ernesto del Río, i ja des d'aquell moment l'actor no va deixat de treballar a la pantalla gran, tenint en el seu currículum una extensa filmografia. També va treballar amb actors molt prestigiosos del cinema, com Enrique Urbizu a Tu novia está loca i Todo por la pasta, Icíar Bollaín a Hola, ¿estás sola?, Pedro Almodóvar a Carne trémula, José Luis Cuerda a Así en el cielo como en la tierra o Fernando Colomo a Los años bárbaros.

Menció especial mereix la seva col·laboració amb el director Álex de la Iglesia, amb el qual, després de participar en el seu curtmetratge Mirindas asesinas ja no va deixar de col·laborar-hi, havent treballat amb ell en un gran nombre de llargmetratges com Acción mutante, Marbella antivicio, El día de la bestia o Muertos de risa. A la seva filmografia consten encara molts altres títols, com Los peores años de nuestra vida, Brujas, Matías, juez de línea, A mi madre le gustan las mujeres, El oro de Moscú, El laberinto del fauno, Un mundo casi perfecto, Fuga de cerebros, Área de descanso o De tu ventana a la mía, entre molts altres.

També va intervenir en una gran quantitat de curtmetratges, com ara, Los amigos del muerto, La leyenda de un hombre malo, Ya vienen los reyes, Un mal viaje o A falta de pan. Pel que fa a la televisió, l'any 1991 va començar a treballar en papers de repartiment en sèries com Los ladrones van a la oficina o Villarriba y Villabajo, obtenint una gran popularitat a partir de l'any 1998, arran d'incorporar-se a la sèrie Periodistas, en la qual va interpretar el personatge de Blas Castellote durant 4 anys. Entre els anys 2007 i 2009 va donar vida al comissari Manuel Serrano a la sèrie Hermanos y detectives, i el 2011 va treballar en 12 episodis de la sèrie 14 de abril. La República. L'any 2012 es va incorporar al repartiment de Toledo: cruce de destinos, interpretant el personatge d'Abraham Rubini, i, aquell mateix any, Pedro Olea li va oferir un paper a La conspiración.

L'actor va aconseguir una gran quantitat de premis i de reconeixements al llarg de la seva carrera. A tall d'exemple, destaca les seves tres nominacions als Premis Goya al millor actor, el Premi Ondas al millor actor pel seu paper a El día de la bestia o el Premi al millor actor de repartiment concedit per la Unió d'Actors per la seva interpretació a 14 de abril. La República.[2]

Filmografia[modifica]

Llargmetratges[modifica]

Curtmetratges[modifica]

Televisió[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Mor l'actor basc Álex Angulo als 61 anys en un accident de trànsit a la Rioja». 324.cat, 21-07-2014. [Consulta: 21 juliol 2014].
  2. «Biografía de Alex Angulo» (en castellà). Biografias.es. [Consulta: 19 desembre 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Álex Angulo