Jordi Mollà i Perales

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jordi Mollà)
Infotaula de personaJordi Mollà i Perales

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r juliol 1968 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
CiutadaniaCatalunya
Activitat
Camp de treballInterpretació, direcció, guionatge cinematogràfic i pintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, guionista, guionista de cinema, actor de cinema, actor, escriptor, pintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1988 Modifica el valor a Wikidata –
Premis

Lloc webjordimollart.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0003244 Allocine: 16229 Allmovie: p124659 TCM: 513684 TMDB.org: 31384
Instagram: jordimollaofficial Modifica el valor a Wikidata

Jordi Mollà i Perales (l'Hospitalet de Llobregat, 1 de juliol de 1968) és un actor, guionista, productor i director català de cinema, i ha treballat amb directors com Bigas Luna, Pedro Almodóvar, Fernando Colomo, Peter Greenaway, Ted Demme o Steven Soderbergh. També és escriptor i pintor.[1][2]

Biografia[modifica]

Jordi Mollà s'estava preparant per ser administratiu quan va decidir estudiar per fer-se actor. Després de passar per l'Institut del Teatre de Barcelona i formar-se també a Itàlia, Hongria i Anglaterra va fer les seves primeres aparicions en produccions televisives, com La granja, a TV3 i també en els escenaris del Teatre Lliure.[3]

Va debutar al cinema amb Jamón, jamón, de Bigas Luna, pel·lícula que el va fer famós, juntament amb Penélope Cruz i Javier Bardem. Posteriorment va començar a aparèixer assíduament a la pantalla gran, amb cintes com Historias del Kronen, La flor de mi secreto i La Celestina, fins a arribar a La buena estrella, interpretació que va valer-li diversos premis (Ondas, Butaca, etc.) i una nominació al Premi Goya al millor actor protagonista.

La seva actuació a El pianista va fer-li guanyar el premi Paoa al millor actor secundari al

Festival de Cinema de Viña del Mar, i va tornar a actuar amb Bigas Luna a Volavérunt i Son de mar. L'any 2001 va tornar a coincidir amb Penélope Cruz a Blow, protagonitzada per Johnny Depp i que va supondre la seva incursió a Hollywood i que li va obrir les portes a altres projectes com Bad Boys II, The Alamo i Elizabeth: The Golden Age, sense deixar de banda la trilogia Les maletes de Tulse Luper.

Com a actor consolidat ha participat a Che: Guerrilla, de Steven Soderbergh i ha protagonitzat el telefilm Caravaggio (donant vida al pintor) i El cònsol de Sodoma (en el paper del poeta Jaime Gil de Biedma).

Mollà ha dirigit un parell de curtmetratges, Walter Peralta i No me importaría irme contigo, i les pel·lícules No somos nadie, Cinemart i 88, i també ha escrit els llibres Las primeras veces i Agua estancada.[4]

El municipi valencià de Montesa, d'on és originària la seva mare Saturnina Perales Gómez, li va dedicar un carrer el 2022.[5]

Carrera[modifica]

Actuació[modifica]

El paper destacat de Mollà va ser a la comèdia drama de Bigas Luna de 1992 Jamón, jamón, on va interpretar l'amant abandonat del personatge de Penélope Cruz. Mollà va protagonitzar altres pel·lícules aclamades al seu país natal, com Històries dels Kronen i La Celestina. Aquest últim li va valer la seva primera nominació als Goya al millor actor secundari. El seu posterior paper protagonista a The Lucky Star li va valer un gran reconeixement, que li va valer un Premios Ondas, un premi Butaca al millor actor català., i una altra nominació als Goya, aquesta vegada al millor actor. Des de llavors ha estat nominat dues vegades més, per Segona pell i El cónsul de Sodoma.

Mollà va debutar a Hollywood a la pel·lícula policial biogràfica Blow del 2001, on va interpretar un narcotraficant dolent basat en Carlos Lehder. Posteriorment, Mollà va interpretar un personatge similar a la seqüela d'acció de Michael Bay del 2003, Bad Boys II, al costat de Will Smith i Martin Lawrence. La seva coprotagonista Gabrielle Union el va titllar com "El Tom Cruise d'Espanya", quan va elogiar la seva actuació com a cap de la droga Johnny Tapia. A continuació, Mollà va protagonitzar The Tulse Luper Suitcases, un ambiciós projecte multimèdia de diversos anys creat pel director d'avantguarda Peter Greenaway. Posteriorment ha protagonitzat molts llargmetratges d'alt perfil, com Elizabeth: The Golden Age, Knight and Day, Che: Part 2, Colombiana, Riddick, In the Heart of the Sea i The Man Who Killed Don Quixote. Actualment protagonitza la sèrie d'Amazon Prime Jack Ryan com el president veneçolà Nicolás Reyes.

Direcció[modifica]

Mollà va començar a dirigir curtmetratges l'any 1994. El seu debut, Walter Peralta, va obtenir una nominació als Goya al millor curtmetratge documental. Va debutar com a director el 2012 amb 88.

Art[modifica]

Mollà és un pintor autodidacte. L'estiu de 2002 va exposar a ARCO Madrid a la Galeria Carmen de la Guerra, juntament amb altres artistes.[cal citació]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Com a actor[modifica]

Com a director[modifica]

  • 1993: Walter Peralta (curtmetratge)
  • 1995: No me importaría irme contigo (curtmetratge)
  • 2002: No somos nadie
  • 2007: Cinemart
  • 2011: 88

Com a guionista[modifica]

  • 1993: Walter Peralta (curtmetratge)
  • 1995: No me importaría irme contigo (curtmetratge)
  • 2002: No somos nadie
  • 2007: Cinemart
  • 2008: Inconceivable, de Mary McGuckian
  • 2011: 88

Com a productor[modifica]

  • 1993: Walter Peralta (curtmetratge)

Televisió[modifica]

  • 1989: La granja (sèrie)
  • 1991-1992: Justicia ciega (sèrie)
  • 1992: Revolver, de Gary Nelson (telefilm)
  • 1993: El joven Picasso (minisèrie)
  • 1993: Delantero (minisèrie)
  • 1994: Arnau (sèrie)
  • 1998: Dollar for the Dead, de Gene Quintano (telefilm)
  • 2007: Caravaggio, d'Angelo Longoni (telefilm)
  • 2008: Stevie, de Bryan Goeres (telefilm)

Teatre[modifica]

Obra literària[modifica]

  • 1997: Las primeras veces, Editorial Libros del Alma
  • 2000: Agua estancada, Colección Modernos y clásicos

Pintura[modifica]

Des de 2002 ha realitzat diverses exposicions:[1][2]

Guardons[modifica]

Jordi Mollà ha guanyat diversos guardons, d'entre els quals destaquen:[7]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Jordi Mollà, a PicassoMío Arxivat 2011-11-28 a Wayback Machine. (castellà)
  2. 2,0 2,1 «La pintura, una de las “amantes” de Jordi Mollà» (en castellà). El Mundo, 26-04-2002. Arxivat de l'original el 2008-03-30. [Consulta: 27 gener 2011].
  3. Biografia de Jordi Mollà, a Reportajes (castellà)
  4. «Jordi Mollà narra la historia de un escritor "cobarde" en 'Agua estancada'» (en castellà). El País, 10-06-2000. [Consulta: 27 gener 2011].
  5. tcuquerella. «L'actor Jordi Mollà inaugura un camí amb el seu nom a Montesa, localitat natal de sa mare» (en castellà), 27-12-2022. [Consulta: 13 juliol 2023].
  6. Cyriaque Lamar. «Monsters! Starbuck! Vin Diesel! Our Epic Visit to the Riddick Set!» (en anglès). io9.com, 18-06-2013. [Consulta: 19 juny 2013].
  7. Nominacions i premis, a IMDb (anglès)
  8. Nominats als III Premis Gaudí, al web de l'Acadèmia del Cinema Català PDF

Enllaços externs[modifica]