Æ

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Æ æ

Ash és la lletra "Æ", "æ", de l'Alfabet llatí. És format com la lligadura de les lletres a i e. En alguns llocs tals com els Estats Units, tals deleteris poden ser considerats arcaics i reemplaçats per encyclopedia, nebulae, i atheneum, respectivament. Al Regne Unit, els esmentats deleteris són més comuns, portant a l'Oxford English Dictionary a usar la lligadura en les seves entrades principals, amb altres deleteris llistats sol com a alternatius. També, al Regne Unit, ae és usat en comptes de æ, de manera que encyclopaedia és correcte. Donada la llarga història de tals deleteris, de vegades són usats per invocar arcaisme o en cites literals de fonts històriques, per a paraules tals com la ja encyclopædia anteriorment nomenada o dæmon. També pertany a diversos alfabets moderns. És comú veure-la traduïda, no obstant això incorrecta, com "ae", majorment per usuaris de computadores que són incapaces de traduir-la pròpiament a causa de limitacions tecnològiques o bé no estant assabentats de com fer-ho; un exemple recent és la traducció de la sèrie/pel·lícula de televisió de títol Æon Flux, que sovint apareix en els mitjans i en altres costats (com Wikipedia) com "Aeon Flux".

En anglès antic, la lligadura a-e era usada per denotar un so intermedi entre els d'a i e (IPA [æ]). La lletra va ser heretada del llatí, però el seu nom ash (en anglès antic æsc, significa "freixe" ("ash tree") ) ve de la corresponent runa en el futhorc anglosaxó, relacionada amb la runa de les Futhark majors, áss.

L'idioma osset incloïa la lletra æ quan era escrit usant l'escriptura llatina (1923-38). Des de llavors, l'osset ha usat un alfabet ciríl·lic amb una lletra que es veu idèntica (Æ i æ).

A llengües escandinaves, tals com el noruec, danès i islandès, es fa servir sovint per representar sons vocals que hi ha en els esmentats idiomes. La lletra Æ pot al seu torn escriure's AE indistintament en aquests idiomes.

Æ[modifica]

Pseudònim de l'escriptor irlandès George William Russell.

Altres usos[modifica]

La lletra Æ també es fa servir habitualment en entorns feixistes per referir-se a l'expressió ¡Arriba España!.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • Robert Bringhurst (2002). The Elements of Typographic Style, pàgina 271. Vancouver, Hartley & Marks. ISBN 0-88179-205-5