Édouard Goursat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÉdouard Goursat

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Édouard Jean‐Baptiste Goursat Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 maig 1858 Modifica el valor a Wikidata
Lanzac (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 novembre 1936 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Normale Supérieure Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaSur l'équation différentielle linéaire, qui admet pour intégrale la série hypergéométrique  (1881 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiGaston Darboux Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAnàlisi matemàtica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de París
Universitat de Tolosa Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralGeorges Darmois, Dumitru Ionescu, René Gosse, Șerban Gheorghiu (en) Tradueix i Émile Cotton Modifica el valor a Wikidata
Premis

Édouard Goursat (francès: Édouard Jean‐Baptiste Goursat) (Lanzac, 21 de maig de 1858 - París, 25 de novembre de 1936) va ser un matemàtic francès, recordat pel seu Cours d'analyse mathématique que es va convertir en el text estàndard d'ensenyament de l'anàlisi matemàtica a França durant el primer terç del segle xx.[1]

Vida i Obra[modifica]

Goursat va fer els seus estudis a l'École Normale Supérieure en la qual va obtenir el doctorat el 1881.[2] Fins al 1885 va donar classes a la Universitat de Tolosa i en aquest any va retornar com a professor a l'École Normale Supérieure. A partir de 1897 i fins a la seva jubilació, va ser professor de la universitat de París.

Malgrat l'èxit del seu llibre d'anàlisi matemàtica durant el primer terç del segle xx, a partir de 1933-35, va ser durament criticat pels Nicolas Bourbaki que el van posar com a exemple de manca de rigor i de descobriments recents.[3]

Goursat també és conegut per haver demostrat el 1900 que el teorema de la integral de Cauchy és cert, encara que la derivada de la funció no sigui contínua.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Édouard Goursat
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Édouard Goursat» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Tropp, Henry S. «Goursat, Édouard Jean-Baptiste». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 15 juliol 2018]. (anglès)
  • «Édouard-Jean-Baptiste Goursat». Encyclopædia Britannica, 2007. [Consulta: 15 juliol 2018]. (anglès)