Teorema de la integral de Cauchy

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El teorema de la integral de Cauchy, descobert per Augustin Louis Cauchy el 1825, és part fonamental del càlcul integral de variable complexa.

Enunciat[modifica]

Si f(z) és analítica en un domini simplement connex D i la seva derivada és contínua en D llavors per qualsevol contorn tancat simple contingut en D es té:

Extensió[modifica]

Posteriorment, Édouard Goursat va demostrar que no era necessari considerar la hipòtesi que la derivada de f fos contínua per assegurar que el valor de la integral sigui zero. D'aquesta manera:

  • El teorema segueix essent vàlid quan el contorn C no és simple però es talla un nombre finit de vegades.
  • Sigui C un contorn simple tancat, i siguin Cj (j=1, 2, ..., n) un nombre finit de contorns simples tancats dins de C, tals que les regions interiors a cada Cj no tinguin punts en comú. Sigui R la regió tancada formada per tots els punts dins de C, llevat dels punts interiors a cada Cj. Denotem per F tota la frontera orientada de R formada per C i tots els contorns Cj, recorreguts en un sentit tal que els punts interiors de R quedin a l'esquerra de F. Llavors, si f és analítica en tot R,

Arran d'aquest treball, actualment el teorema és conegut com el teorema de la integral de Cauchy-Goursat.

Conseqüències[modifica]

A partir del teorema de Cauchy-Goursat, es poden demostrar proposicions com la següent:

Sigui ƒ(z) analítica sobre C, essent C un contorn tancat simple i a l'interior de C. Si s'agafa un punt interior "" de C, es compleix que:

que correspon a la fórmula de la integral de Cauchy.

Vegeu també[modifica]