Fórmula de Cauchy per a la integració repetida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La fórmula de Cauchy per a la integració repetida, que porta el nom d'Augustin Louis Cauchy, permet comprimir n primitives d'una funció en una única integral. Es generalitza notablement en l'anàlisi fraccionari.

Cas escalar[modifica]

Sigui f una funció contínua sobre la recta real. Aleshores l'enèsima integral repetida de f amb el punt base a,

ve donada per integració única

Prova[modifica]

La demostració es dóna per inducció. Com que f és contínua, el cas base es desprèn del teorema fonamental del càlcul:

on

Ara, suposem que això és cert per a n, i ho demostrem per a n+1. En primer lloc, utilitzant la regla integral de Leibniz, tingueu en compte que

Aleshores, aplicant la hipòtesi d'inducció,

Això completa la prova.

Generalitzacions i aplicacions[modifica]

La fórmula de Cauchy es generalitza a paràmetres no-enters per la integral de Riemann-Liouville, on es substitueix per , i el factorial es substitueix per la funció gamma. Les dues fórmules coincideixen quan .[Nota 1]

Tant la fórmula de Cauchy com la integral de Riemann-Liouville es generalitzen a una dimensió arbitrària pel potencial de Riesz.

En el càlcul fraccional, aquestes fórmules es poden utilitzar per construir una diferintegral, que permet diferenciar o integrar un nombre fraccionari de vegades. La diferenciació d'un nombre fraccionari de vegades es pot aconseguir mitjançant la integració fraccionària i després diferenciant el resultat.

Amb uns quants passos de transformació és possible trobar una fórmula per a la -èsima derivada.

També es poden trobar aplicacions en l'electroquímica, reologia i en la física (problema de la tautòcrona).

Notes[modifica]

  1. La fórmula de Cauchy només s'aplica als nombres naturals perquè el factorial només es defineix per a ells. La integral de Riemann-Liouville permet la integració múltiple no només per als nombres reals sinó també per als nombres complexos utilitzant substituït per on denota la funció gamma: .

Referències[modifica]