De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: )
Infotaula de grafema

Modifica el valor a Wikidata
Caràcterあ (hiragana)
Unicode: 3042

ア (katakana)
Unicode: 30A2

ア (kana d'ample meitat)
Unicode: FF71

㋐ (katakana)
Unicode: 32D0
Modifica el valor a Wikidata
Tipuskana Modifica el valor a Wikidata
Part dehiragana, gojūon i kana Modifica el valor a Wikidata

En l'escriptura japonesa, els caràcters sil·làbics (o, amb més propietat, moraics) (hiragana) i (katakana) ocupen el primer lloc en el sistema modern d'ordenació alfabètica gojūon (五十音), abans d'; i el 36è en el poema iroha, entre i . Segons els sistemes de romanització Hepburn, Kunrei-shiki i Nihon-shiki, あ, ア es romanitzen com a "a".

En la taula de la dreta, que segueix l'ordre gojūon (per columnes, i de dreta a esquerra), あ es troba a la primera columna (a la que dona nom: あ行, "columna A") i la primera fila (a la que dona nom: あ段, "fila A"). El caràcter あ prové del kanji , mentre que ア prové de . Es fa servir un caràcter de menor mida, ぁ, ァ; per a la formació de nous sons que no existeixen en el japonès tradicional, com ふぁ (fa) i ヴァ (va).

El caràcter あ s'escriu amb tres traços: 1 Traç horitzontal en la part superior, d'esquerra a dreta. 2 Traç vertical, de dalt a baix, que talla el primer 3 Traç corb que comença a la part central del caràcter, baixa i acaba traçant un ample arc circular. Aquest traç s'assembla al caràcter .
El caràcter ア s'escriu amb dos traços: 1 Traç que al començament va d'esquerra a dreta, però al final es dirigeix de baix a l'esquerra. 2 Traç lleugerament corb que descendeix.

Altres representacions[modifica]

●-
--
--