Vés al contingut

'Nduja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjar'Nduja
Característiques
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipussalsitxa i producte Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscarn i bitxo calabrès Modifica el valor a Wikidata

La 'nduja és una salsitxa untable amb una consistència suau i un gust picant. És un embotit tipic de la cuina calabresa, originari del poble de Spilinga a la província de Vibo Valentia, tot i que actualment es produeix arreu de la regió de Calàbria i, en general, s'utilitza per tota Itàlia.

Etimologia

[modifica]

El nom 'nduja està relacionat amb altres dos tipus particulars d'embotit format per carn i espècies: el piemontès salam dla duja (on però duja era el recipient de terrissa, potser del llatí dolium, on el salami es conservava immers en greix) i el francès andouille, del qual pren el nom la 'nduja.[1] Segons algunes hipòtesis aquests termes provenen del llatí "inductilia" (lit.‘coses a punt per ser introduïdes’, del verb "inducere").

El nom presenta variants menys habituals, com ara la forma italianitzada anduglia i altres formes dialectals com ara anduja, induja, ndugghia, 'nduda.[2] El nom s'ha de pronunciar articulant la semiconsonant j com a fricativa postalveolar sonora [ʒ], és a dir, com la j inicial de "joc" en català oriental. Aquesta fonètica és específica de l'altiplà del Monte Poro i del municipi de Spilinga, encara que en l'ús comú en Itàlia hi ha ara una tendència generalitzada a italianitzar la pronunciació del terme articulant la semiconsonant j com a aproximant palatal sord [j], és a dir, com la j inicial de "jo" en valencià i eivissenc.

Característiques

[modifica]

És típica de les zones de l'altiplà del Monte Poro: Spilinga[3][4] (a la província de Vibo Valentia) és el municipi d'origen.[5]

És elaborat amb les parts grasses trossejades del porc, amb l'addició de pebrot picant calabres en una proporció de 70% de carn i 30% de pebrot i sal, s'emboteix a la tripa cega i després es fuma.

Històricament, la 'nduja és un plat pobre, creat per utilitzar les restes de carn de porc: melsa, estómac, intestí, pulmons, esòfag, cor, tràquea, parts toves de la part posterior de la boca i faringe, parts carnoses del cap, músculs del pelatge, ganglis limfàtics, greix de diverses regions, etc. L'èxit comercial està a l'origen de les modificacions actuals en les diferents composicions.

L'abundant contingut de pebrot, amb les seves propietats antisèptiques fa que la 'nduja no necessiti conservants.[4][6]

Consum

[modifica]

Se sol menjar untant-la sobre llesques de pa torrat, preferiblement encara calent, però també s'utilitza com a sofregit per a la base d'un ragú o salsa de tomàquet, sovint amb all; es pot utilitzar per guarnir la pizza, abans d'altres guarnicions si és crua, o acabada de fer; es pot consumir en llesques de formatges semicurats o es pot utilitzar en truites.

Festa de la 'nduja

[modifica]

Des de l'any 1975 fins a l'actualitat, el 8 d'agost de cada any a Spilinga se celebra un festival de la 'nduja, la "Sagra della 'nduja", i a molts altres municipis calabres se celebren actes similars.[7]

Referències

[modifica]
  1. Lonely Planet. The World's Best Spicy Food Where to Find it & How to Make it (en anglès). Lonely Planet, 2014, p. 114. ISBN 1-74360-421-1. 
  2. Rohlfs, Gerhard. Dizionario dialettale della Calabria (en italià). 
  3. «Prodotti Tipici: La Nduja di Spilinga» (en italià). Comune di Spilinga. Arxivat de l'original el 2015-07-20. [Consulta: 17 abril 2024].
  4. 4,0 4,1 Gatto, Federica. «‘Nduja calabrese: origini, storia, ricette e anche un bravo produttore di Spilinga» (en italià). Luciano Piganataro - Wine&Food Blog.
  5. Schiara, Roberta «'Nduja, alla scoperta di un tesoro calabrese» (en italià). Fine Dining Lovers, 04-03-2020.
  6. «Il peperoncino, il finocchio e le noci: tre alimenti che fanno bene», 16-09-2016.
  7. «‘Nduja Village – Sagra della 'Nduja di Spilinga | Calabria Straordinaria» (en italià). [Consulta: 17 abril 2024].

Bibliografia

[modifica]
  • Arcella, Francesco. Prodotti tipici di Spilinga e del comprensorio del Poro (en italià). Edizioni O.G.G., 1997. ISBN IT\ICCU\CSA\0100678. 
  • Pugliese, Antonio. 'Nduja. Antropologia, storia tecnologica di un salame calabrese (en italià). Messina: Armando Siciliano. 
  • Di Bella, Saverio; Pugliese, Antonio «'Nduja. Antropologia, storia tecnologica di un salame calabrese» (en italià). Incontri mediterranei: rivista semestrale di storia e cultura, 1, 2009, pàg. 336-344. ISSN: IT\ICCU\CSA\0082315.