Associació d'Estudiants Progressistes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: AEP-ACE)
Infotaula d'organitzacióAssociació d'Estudiants Progressistes
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
FusióAssociació Catalana d'Estudiants (ACE)
Alternativa per una Universitat Progressista (AUP)
Col·lectiu d'Estudiants Progressistes (CEP)
Federació d'Assemblees d'Estudiants Progressistes (FAEP)
Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC)
Creació29 juny 1992
Governança corporativa
Seu
Part deFem-la Pública

Lloc webaep.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: aeprogressistes Twitter (X): AEP_Nacional Instagram: aeprogressistes Modifica el valor a Wikidata

L'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) és un sindicat d'estudiants de Catalunya,[1] d'ideologia esquerrana, que té com a principals objectius l'assoliment d'un ensenyament públic, de qualitat i gratuït, la millora de les condicions d'estudi dels estudiants i la realització d'activitats socioculturals que fomentin l'esperit crític.

Estructura[modifica]

L'AEP s'organitza amb una estructura que l'organització anomena "federal" atès que els militants de cada Universitat conformen una "federació" (mentre que el grup d'ensenyament mitjà forma una federació pròpia) amb un fort grau d'autonomia orgànica i de funcionament. Les federacions s'organitzen internament per assemblees de campus o grups de facultat, depenent del nombre de membres que les conformen. L'organització també compta amb una direcció a nivell de tot Catalunya i amb diversos grups sectorials, com per exemple el GEA o el Grup Sectorial Contra el Sexisme. En el treball conjunt amb altres organitzacions l'AEP aposta per la realització d'assemblees d'estudiants obertes per tal de fer arribar el missatge unitari al màxim nombre possible d'estudiants, buscant l'autorganització de cada centre d'ensenyament.

Orígens[modifica]

L'AEP es va formar el 1991 per la confluència de diverses organitzacions estudiantils d'esquerres, fruit d'un procés d'unitat estudiantil iniciat anys abans per l'Associació Catalana d'Estudiants (ACE), de tendència nacionalista i d'esquerres, procés en el que es van integrar, a més de la citada ACE, l'Alternativa per una Universitat Progressista (AUP), el Col·lectiu d'Estudiants Progressistes (CEP), la Federació d'Assemblees d'Estudiants Progressistes (FAEP) i un sector que es va escindir de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC)

La primera Assemblea Nacional de l'AEP va tenir lloc el 29 de juny de 1992, on l'organització inicialment va prendre el nom d'Associació d'Estudiants Progressistes - Associació Catalana d'Estudiants (AEP-ACE), adoptant la denominació actual d'AEP el 1997.

Durant aquests anys l'AEP ha incorporat nous col·lectius, i també ha patit algunes escissions, entre les quals destaquen Llista Verda a la Universitat de Barcelona i el Moviment dels i les Estudiants Progressistes (MEP) a la Universitat Autònoma de Barcelona, per bé aquestes noves formacions s'han acabat reintegrant de facto a l'AEP al cap de pocs anys.

La trajectòria de l'AEP des dels seus inicis s'ha destacat per la voluntat d'agrupar els diversos col·lectius d'estudiants d'esquerres per tal de reunir-se sota una organització sindical, unitària, democràtica, plural, independent i estructurada. Aquest objectiu no s'ha assolit plenament, atès que existeixen diverses organitzacions estudiantil d'esquerres a Catalunya, pel que l'AEP ha apostat per col·laborar amb aquestes altres organitzacions en marcs de treball unitaris com la Plataforma Unitaria en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) en l'àmbit universitari, antigament ho va fer amb la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) en l'àmbit de l'ensenyament mitjà.

L'activitat de l'AEP s'ha focalitzat en l'esforç mobilitzador en defensa de l'educació pública (especialment a través dels anteriorment citats marcs de treball unitaris), en el foment de l'esperit crític mitjançant l'organització cada curs de desenes d'actes, xerrades i videofòrums en els centres educatius (projecte que a les universitats anomenen Universitat Alternativa), i a la representació institucional dels estudiants en els òrgans de govern dels centres d'ensenyament; sense oblidar la col·laboració amb diverses causes des dels centres d'estudi (moviment pacifista i mobilitzacions contra les guerres del Golf, de Bòsnia, els bomardeigs de l'OTAN sobre Belgrad, la guerra de l'Afganistan i la Guerra d'Iraq; moviment ecologista i mobilitzacions davant la catàstrofe del Prestige, contra el Pla Hidrològic Nacional, per la regularització dels immigrants sense papers, etc.).

L'AEP edita amb certa regularitat la revista estudiantil El Queixal que, amb una tirada de prop de vint mil exemplars, es distribueix gratuïtament per les universitats catalanes, a més de diversos fulletons informatius en diverses facultats i instituts de Catalunya.

L'assalt a la seu nacional el 1999[modifica]

Un dels moments més tensos dins la història del sindicat va tenir lloc el 6 de juliol de 1999, quan un escamot armat va assaltar el que llavors era la seu nacional de l'AEP al Carrer Margarit.[2] El grup, conformat per 4 membres, van emmanillar a una cadira l'administratiu del local, van embenar-li els ulls i li van exigir els censos de l'organització, mentre era encanonat i posteriorment agredit. De l'acció en va resultar ferit el sindicalista que en aquell moment feia tasques administratives al local i els arxius van ésser regirats i llençats per terra. Una pintada on es llegia "Primera Advertència" i un text en arxiu Word deixat a un dels ordinadors invitava a l'organització a deixar de tractar temes "polítics". Malgrat les denúncies corresponents als cossos policials, mai no van ser localitzats els agressors.

Referències[modifica]

  1. Nicolás, Marta de San. «Més d'un miler d'estudiants surten als carrers de Barcelona per reivindicar una universitat gratuïta» (en espanyol europeu). Arxivat de l'original el 2017-03-25. [Consulta: 25 març 2017].
  2. «ÚLTIMA HORA: ASSALT FEIXISTA A LA SEU DE L'A.E.P.».

Enllaços externs[modifica]