Aga Joesten

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAga Joesten
Biografia
Naixement4 octubre 1904 Modifica el valor a Wikidata
Remagen (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 novembre 1996 Modifica el valor a Wikidata (92 anys)
Liederbach (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
VeuMezzosoprano Modifica el valor a Wikidata

Aga Joesten (Remagen, 4 d'octubre de 1904 - Liederbach, 18 de novembre de 1996)[1] fou una mezzosoprano alemanya. El 1953 va enregistrar amb el director Paul Schmitz Jenůfa de Leoš Janáček.

Carrera[modifica]

Es va formar amb Hermann Abendroth, Gertrude Foerstel i Otto Watrin a Colònia. Va començar la seva carrera l'any 1934 com a becària a l'Òpera de Colònia. El 1935 va ser contractada com a soprano dramàtica al "Stadttheater" de Remscheid. De 1936-38 va cantar al "Stadttheater" de Wuppertal, 1938-40 al "Stadttheater" d'Essen, 1940-43 a la "Staatsoper" d'Hamburg, 1943-57 a l'Opernhaus de Frankfurt a.M., on va tenir un gran èxit, inclòs com a Leonore a Fidelio, a Ottone de Händel i com a Karolka a Jenufa de Leoš Janáček. Com a últim, va fer una aparició com a convidada a l'Òpera Estatal de Berlín el 1953. Va aparèixer com a convidada a les Òperes Estatals de Viena i Múnic, a l'Òpera de la Ciutat de Berlín i a l'Òpera de Colònia.

Actuacions convidades a l'estranger i concerts a Espanya, Itàlia i Holanda. Els seus grans papers inclouen Aïda, el mariscal a Rosenkavalier, la comtessa a Les noces de Fígaro, Donna Anna a Don Giovanni, Lady Macbeth a Macbeth de Verdi, Santuzza a Cavalleria rusticana, la Tosca, Amelia. a Un ballo in maschera de Verdi, Sieglinde a Die Walküre i Venus a Tannhäuser.

Va cantar sovint a la ràdio de Frankfurt. Després d'abandonar la seva carrera, va obrir una floristeria a Frankfurt del Maine. Més tard va viure a Torremolinos, a la costa mediterrània espanyola, però finalment va tornar a Frankfurt.

Tenía una veu de soprano gran, expressiva i dramàtica. Discs: DGG (Venus a "Tannhäuser")[2]

Anecdotari[modifica]

El 27 de gener de 1942, va actuar en una funció de gala en honor del general Franco al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en substitució de Hilde Konetzni.[3]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]