Terrerol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Agaricus bitorquis)
Infotaula d'ésser viuTerrerol
Agaricus bitorquis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Estat de conservació
Risc mínim
UICN122090210 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreAgaricales
FamíliaAgaricaceae
GènereAgaricus
EspècieAgaricus bitorquis Modifica el valor a Wikidata
Sacc., 1887
Nomenclatura
BasiònimPsalliota bitorquis Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Agaricus campestris subsp. bitorquis
Agaricus campestris var. edulis
Agaricus rodmanii
Agaricus bitorquis var. validus
Psalliota bitorquis
Psalliota rodmanii
Psalliota campestris var. edulis Modifica el valor a Wikidata

El terrerol, terroler o camperol dels carrers (Agaricus bitorquis, bitorquis vol dir "dos collarets", ja que en llatí bis significa "doble" i torquis "collar", i és una al·lusió clara a l'anell doble que guarneix el peu d'aquest bolet) és un rubiol robust, el més representatiu del grup dels terrerols, que té la capacitat d'aixecar el terreny, per dur i compacte que sigui, quan creix i surt enfora.

Morfologia[modifica]

  • El barret, que pot fer fins a quinze cm de rotllana, és molt carnós, blanc de jove i grogueja quan envelleix.
  • Porta làmines blanques que passen a rosades i a color xocolata, segons quin sigui el punt de maduració de les espores.
  • El peu és més aviat curt i rabassut i està guarnit amb un anell doble, la part més externa i més baixa del qual pot prendre la forma d'una beina ascendent. Tant el peu com l'anell són blancs amb taques de color ocre, de fet, com tot el bolet.
  • La carn és ferma, blanca o rosada, amb suau olor i gust d'avellana. Segons on se'l cull, si s'olora de seguida, de vegades fa més olor d'asfalt que de bolet.

Hàbitat[modifica]

Surt sobretot en terreny compactats i té una certa tendència a defugir el bosc. És corrent veure'l en terrenys endurits i camins molt trepitjats, fins i tot a les vores dels carrers, ni que siguin asfaltats. Hi ha qui diu que també aixeca el paviment de les carreteres, per sota de les quals discorre el seu miceli.

Comestibilitat[modifica]

És un bon comestible que convé coure bé a fi d'estovar-ne la carn, de gust molt semblant al xampinyó conreat, però més intens.[1]

Referències[modifica]

  1. Pascual, Ramon: Els bolets (on surten, com es coneixen, com es cuinen). Editorial Pòrtic, S.A., Barcelona, octubre del 1997. Col·lecció Els manuals de Pòrtic, núm. 1. ISBN 84-7306-965-X, planes 152-153.

Enllaços externs[modifica]