Agent amargant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un agent amargant és un producte químic que s'afegeix a un altre producte per dotar-lo d'olor o sabor amarg. Els agents amargants s'utilitzen habitualment com a agents aversius per descoratjar la inhalació o la ingestió de substàncies tòxiques.

Exemples d'ús[modifica]

 • L'addició d'un agent amarant a l'etanol desnaturalitza el producte.
 • Els agents amargants s'utilitzen en anticongelant per evitar intoxicacions per a mascotes i nens.[1] És obligatori per la llei en alguns llocs (França, Oregon, etc.).
 • Les llaunes de gas a pressió solen utilitzar un agreujat per evitar l'abús d'inhaladors, tot i que això pot causar problemes per a usuaris que en fan un us legítim. L'agent amargant no només deixa un sabor amarg a l'aire, sinó que també deixa un residu amarg sobre els objectes, com les pantalles i els teclats, que poden transferir-se a les mans i causar problemes (com per exemple, quan mengeu).
 • Els cartutxos de jocs per al Nintendo Switch estan recoberts de denatonium com a element de seguretat per dissuadir els nens petits de la seva ingesta.[2][3][4]

Exemples d'agents amargants[modifica]

 • Denatonium s'utilitza en diverses aplicacions com a agent aversiu.[5]
 • Octaacetat de sacarosa
 • Quercetin
 • Brucina
 • Assassí

Escales d'amargor[modifica]

El llindar d'estimulació del gust amarg per quinina té de mitjana una concentració de 8 μ M (8 micromolars).[6] Els llindars de sabor d'altres substàncies amargues són classificats pel que fa a la quinina, que d'aquesta manera dona un índex de referència de 1.[6] [7] Per exemple, la brucina té un índex d'11, així es percep com intensament més amarga que la quinina, i es detecta a un llindar de solució molt inferior.[6] La substància més amarga coneguda és el denatoni químic sintètic, que té un índex de 1.000.[7] S'utilitza com a agent aversiu (amarg) que s'afegeix a substàncies tòxiques per evitar una ingestió accidental. Això va ser descobert el 1958 durant la investigació sobre lignocaïna, un anestèsic local, per MacFarlan Smith de Gorgie, Edimburg, Escòcia.

Vegeu també[modifica]

 • Desnaturalització (menjar), l'addició deliberada de substàncies desagradablement aromatitzades o verinoses als aliments per tal d'evitar el consum de l'aliment per diverses raons.
 • Adulterant, una substància afegida als aliments per motius enganyosos o maliciosos, per exemple per substituir econòmicament els ingredients legítims.

Referències[modifica]

 1. Cheryl Hogue, Safer Antifreeze Bill Is Moving Fast, Chemical & Engineering News, 31 July 2006, pp. 39-41. Access date: 3 January 2009.
 2. Dornbush, Johnathon. «Nintendo Switch Cartridges Taste Terrible». IGN, 02-03-2017. [Consulta: 3 març 2017].
 3. «Nintendo Switch cartridges 'taste so bad'». , 02-03-2017 [Consulta: 7 març 2017].
 4. «New trend: Putting disgusting Nintendo Switch cartridges in your mouth». The Daily Dot, 06-03-2017. [Consulta: 7 març 2017].
 5. (18 novembre 1992) "Final Report Study of Aversive Agents". [Consulta: 21 d’agost 2019]  Arxivat 16 de juny 2011 a Wayback Machine.
 6. 6,0 6,1 6,2 Guyton, Arthur C. (1991) Textbook of Medical Physiology. (8th ed). Philadelphia: W.B. Saunders
 7. 7,0 7,1 McLaughlin S., Margolskee R.F. American Scientist, 82, 6, 1994, pàg. 538–545.