Albertina Agnès d'Orange-Nassau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlbertina Agnès d'Orange-Nassau

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 abril 1634 Modifica el valor a Wikidata
la Haia Modifica el valor a Wikidata
Mort26 maig 1696 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Ljouwert Modifica el valor a Wikidata
Regent
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Activitat1649 Modifica el valor a Wikidata –  1696 Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa d'Orange-Nassau Modifica el valor a Wikidata
CònjugeGuillem Frederic de Nassau-Dietz (1652–) Modifica el valor a Wikidata
FillsEnric Casimir II de Nassau-Dietz, Amalie of Nassau-Dietz (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesFrederic Enric d'Orange-Nassau Modifica el valor a Wikidata  i Amèlia de Solms-Braunfels Modifica el valor a Wikidata
GermansIsabel Carlota de Nassau, Enriqueta Amèlia de Nassau, Enriqueta Caterina de Nassau, Lluïsa Enriqueta de Nassau, Maria de Nassau, Elisabet de Nassau, Enric Lluís de Nassau, Guillem II d'Orange-Nassau i Frederic de Nassau-Zuylestein Modifica el valor a Wikidata

Albertina Agnès d'Orange-Nassau (en neerlandès Albertine Agnes van Nassau i en frisó Albertine Agnes fan Nassau) va néixer a La Haia el 9 d'abril de 1634 i va morir a Ljouwert el 26 de maig de 1696. Era una noble neerlandesa, la cinquena filla de Frederic Enric de Nassau (1584-1647) i d'Amàlia de Solms-Braunfels (1602-1675).

El 1664 va morir el seu marit en ferir-se amb la seva arma de foc mentre la netejava.[1] De manera que la princesa Albertina Agnès va fer-se càrrec de la regència del seu fill Enric Casimir, encara menor d'edat fins al 1679.[2] Malgrat trobar-se en temps difícils i amb una creixent oposició en contra del seu governador, a Frísia, Groningen i Drenthe ella va ser capaç d'aconseguir com a mínim l'estabilitat al país. Princesa Albertina es va establir al castell Oranienstein, a Díetz, que li havia estat donat com a dot.

Va haver d'afrontar en conflicte amb Anglaterra i el bisbe de Münster que havien declarat la guerra als Països Baixos. Groningen va ser assetjada, i Albertina Agnès es va afanyar a donar tot el suport moral a la ciutat. Les forces dels seus enemics es van retirar, però sis anys més tard, els Països Baixos van ser atacats des del sud, pels francesos sota Lluís XIV i des del nord pel bisbe de Münster i l'arquebisbe de Colònia, i li va correspondre també organitzar-ne la defensa i mantenir ben alta la moral del seu poble.

Matrimoni i fills[modifica]

El 2 de maig de 1652 es va casar amb el príncep Guillem Frederic de Nassau-Dietz (1613-1664), fill del comte Ernest Casimir (1573-1632) i de Sofia Hedwig de Brunsvic-Lüneburg (1592-1642). El matrimoni va tenir tres fills:

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Albertina Agnès d'Orange-Nassau