Amor cortès

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
"God Speed!", d'Edmund Blair Leighton (1900). Visió tardana victoriana d'una dama que concedeix el seu favor a un cavaller moments abans d'una batalla.

L'amor cortès, també conegut com el fin'amor en occità, és una de les temàtiques més importants de la literatura trobadoresca. Aquesta temàtica cortesana provoca un triangle amorós entre amant – dama – marit, és a dir, la relació de vassallatge que un senyor i el seu vassall mantenen. Això es trasllada en l'amor cortès al trobador, que seria el vassall i la dama -que normalment és casada-, que seria la domina o midons, encara que en alguns moments també l'anomenen bon senyor, en masculí, com és el cas de Bernat de Ventadorn (o Ventadour). Trobador i midons mantenen llur amor adúlter en secret, atès que hi ha els lausengiers, que són els encarregats de vetlar per la fidelitat que la dama deu al seu marit, el gilós. Aquest amor és un amor vertader en la mesura que el trobador no és capaç de manifestar públicament qui és la dama estimada. Per aquest motiu, empra el pseudònim (senhal), sota el qual s'amaga la identitat de la dama i mai no s'atreveix a dir-ne el nom real. L'amant pot passar de ser un fenhador, és a dir, un que es lamenta, a pròpiament l'amant, el druit. A partir d'ací, apareix tota una temàtica que ve acompanyada per tot un vocabulari específic que contribueix a la riquesa de la trobadoresca.

Tal amor passava per diverses etapes:[1]

 • Atracció de la dama, normalment mitjançant els ulls / vista.
 • Culte de la dama de lluny (amor de lonh).
 • Declaració de la devoció apassionada.
 • Rebuig per part de la virtuosa dama.
 • Nous vots amb juraments de virtut i lleialtat eterna.
 • Laments d'atansar-se a la mort pel desig insatisfet (i altres manifestacions físiques de dolor d'amor).
 • Actes de valor heroic de guanyar el cor de la dama.
 • Consumació de l'amor secret.
 • Un munt d'aventures i subterfugis per evitar-ne la detecció.

La pràctica en la realitat[modifica | modifica el codi]

Un punt de controvèrsia continu és si l'amor cortès era purament literari o realment es practicava en la vida real. No hi ha registres històrics que ofereixin proves de la seva presència en la realitat. L’historiador John Benton no va trobar-ne proves documentals en els codis de la llei, els casos judicials, cròniques o altres documents històrics.[2] [20] Tanmateix, l'existència del gènere de no-ficció dels llibres de cortesia és potser una evidència de la seva pràctica. Per exemple, segons el llibre de cortesia de Christine de Pizan anomenat Llibre de les Tres Virtuts (ca. 1405), que expressa la seva desaprovació de l'amor cortès, la convenció s'utilitza per justificar i cobrir amors il·lícits. L’amor cortès probablement va trobar la seva expressió en el món real en els costums com la coronació de Reines de la Bellesa i Amor en els tornejos. Felip el Bo, en la seva Festa de la Pheasant, el 1454, es va basar en paràboles extretes de l'amor cortès per incitar els seus nobles a jurar a participar en una croada prevista, mentre que, fins ben entrat el segle XV, molts polítics i esdeveniments socials es basen en gran mesura en les fórmules dictades per les "regles" de l'amor cortès.

Segons un argument exposat per Maria Rosa Menocal en El Rol Àrab en la Història Medieval Literària del segle XI a Espanya, un grup de poetes errants semblava que aniria als tribunals de la cort i, de vegades, viatjaria als tribunals cristians al sud de França; una situació que reflecteix del que degué passar al sud de França un segle després. Els contactes entre aquests poetes espanyols i els francesos trobadors eren freqüents. La mètrica de les formes utilitzades pels poetes espanyols són similars a les utilitzades més tard pels trobadors.

Història[modifica | modifica el codi]

L'amor cortès arriba en una cistella.

La pràctica de l'amor cortès es va desenvolupar en la vida al castell de quatre regions: l'Aquitània, Provença, la Xampanya i el ducat de Borgonya, cap al temps de la Primera Croada (1099). Elionor d’Aquitània va portar idees d’amor cortès des de l’Aquitània a la cort de França, i més tard a Anglaterra, on va ser reina de dos reis. La seva filla Maria, comtessa de la Xampanya, va portar el comportament cortès cap a la cort del comtat de Xampanya. L’amor cortès va trobar la seva expressió en els poemes lírics escrits dels trobadors, tals com Guillem IX, duc d'Aquitània (1071-1126), un dels primers poetes trobadors, autor dels documents més antics sobre amor cortès i en els quals ja es configuren els elements principals de la literatura de fin'amors.[3] Els poetes adoptaren la terminologia del feudalisme, declarant-se ells mateixos el vassall de la senyora i s’hi adreçaven com a midons (senyora meva), un tipus de nom en clau per tal que el poeta no hagués de revelar el nom de la dama, però amb el qual l'afalagava. El model ideal de senyora per al trobador era la muller del seu senyor, una dona d’estatus social més alt, generalment la rica i poderosa mestressa del castell. Quan el marit era lluny per les croades o altres afers, ella organitzava els afers domèstics i els culturals; de vegades, fins i tot era així quan el senyor era al castell. La senyora era rica i poderosa, sovint descrita com a molt bella, i el poeta donava veu a les aspiracions de la classe cortesana, ja que només els nobles podien formar part de l’amor cortès. Aquest nou tipus d'amor veia la noblesa no basada en la riquesa o el llinatge, sinó en el caràcter i les accions, de manera que els cavallers més pobres hi van veure una via d'ascens.[4]

Ja que, en aquell temps, el matrimoni tenia poc a veure amb l’amor, i l’amor cortès també era una manera dels nobles d'expressar l’amor no trobat en el matrimoni. Els amants en el context de l’amor cortès no parlaven de sexe, sinó més aviat de l’acte de l’amor com a emoció. Aquests amants tenien breus trobades en secret, que la ment intensificava, però mai de tipus físic.

L'amor cortès o fin'amors va esdevenir un dels temes principals de la literatura medieval a partir del segle XII. El teòric cultural i europeista Denis de Rougemont, fins i tot, va arribar a afirmar que l'amor fou una invenció de la literatura d'aquest segle.[5] Les regles de l’amor cortès van ser codificades cap al 1184 en el tractat d’Andreas Capellanus De Amore. S'hi poden trobar regles com "El matrimoni no és excusa per a no estimar", "El qui no és gelós no pot estimar", "Ningú no pot ser ferit per un doble amor", i "Quan l’amor és fet públic, rarament dura". El tractat, que incorre en contradiccions, conclou amb la desaprovació de l'amor i de les dones en general.

El trobador o poeta medieval desenvolupava el fin'amors per mitjà d'una normativa rígida. Sovint l'amor rebia un tractament d'afectació o malaltia, configurat mitjançant una progressió lògica que passava per diferents fases: la mirada (intuitus), el desig (concupiscentia), la carícia sentimental (blandimentum) i l'intercanvi d'enhorabones (votiva duorum congressio).[6]

En la literatura de l'amor cortès, es donava molta importància a la dona, i els sentiments i els valors estètics assoliren un protagonisme que pareixia desplaçar els valors guerrers i masculins típics de l'èpica. Però sembla que el fenomen de l'amor cortès va estar limitat a la literatura, i que reflectia una visió del món subjectiva, que no es corresponia amb la realitat, ja que la dona no va guanyar protagonisme social en aquella època.

Influència islàmica i andalusina[modifica | modifica el codi]

El Setge del Castell de l'Amor, sobre el revers d'un mirall, possiblement a París, ca. 1350–1370 (Museu del Louvre).

Moltes de les convencions de l'amor cortès remunten a Ovidi, mitjançant Andreas Capellanus, però és dubtós que totes aquestes puguin ser rastrejades fins aquest origen. Les explicacions sobre l'amor cortès sovint passen per alt la hipòtesi arabista, que ha estat plantejat d'alguna una forma gairebé des de l'inici del terme "amor cortès" en l'època moderna. Una proposta de font de les diferències és la poesia àrab i els poetes de l'Espanya musulmana i l'europea més àmplia en contacte amb el món islàmic. [Edita]

Atès que les pràctiques anàlogues a l'amor cortès ja eren freqüents a l'Al-Àndalus i en altres llocs del món islàmic, és molt probable que les pràctiques islàmiques influïssin els europeus cristians. Guillem d'Aquitània, per exemple, va participar en la Primera Croada, i en el curs de la conquesta a Espanya, per la qual cosa hauria entrat en contacte amb la cultura musulmana. [Edita]

Segons G. E. von Grunebaum, hi va haver diversos elements que es va desenvolupar en la literatura àrab. Els conceptes d'"amor pel bé d'amor" i "exaltació de l'estimada dama" es remunta a la literatura àrab dels segles IX i X. El concepte d'"ennobliment de poder" de l'amor es va desenvolupar a principis de segle XI pel psicòleg i filòsof persa Ibn Sina (conegut com a Avicena a Europa), en el seu tractat Risala fi'l- Ishq ('Tractat sobre l'amor'). L'element final d'amor cortès, el concepte d'"amor com el desig que mai es complirà", era ja implícit en la poesia àrab, però va ser desenvolupat per primera vegada en una doctrina en la literatura europea, en la qual els quatre elements de l'amor cortès estaven presents. [14]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amor cortès Modifica l'enllaç a Wikidata
 • COSTA, Ricardo da, e COUTINHO, Priscilla Lauret. "Entre a Pintura e a Poesia: o nascimento do Amor e a elevação da Condição Feminina na Idade Média". In: GUGLIELMI, Nilda (dir.). Apunts sobre família, matrimoni i sexualitat en l'Edat Mitjana. Col·lecció Fuentes y Estudios Medievales 12. Mar del Plata: GIEM (Grupo de Investigaciones y Estudios Medievales), Universidad Nacional de Mar del Plata (UNMdP), desembre de 2003, p. 4-28 (ISBN 987-544-029-9)«Enllaç».
 • De Rougemont, Denis. Amor, Lírica y Occidente. Barcelona: Kairós, 1996.

Referències i notes[modifica | modifica el codi]

 1. (Adaptat de Tuchmann, Barbara Wertheim, A Distant Mirror: the Calamitous Fourteenth Century (New York: Knopf, 1978). ISBN 0-394-40026-7.
 2. John F. Benton, "The Evidence for Andreas Capellanus Re-examined Again", a Studies ih Philology, 59 (1962); i "The Court of Champagne as a Literary Center", a Speculum, 36(1961).
 3. «Amor cortés» (en castellà). Ana Molina Reguilón, 2010. [Consulta: 19 març 2015].
 4. «Amor Cortès». Web. Generalitat de Catalunya. Romànic Obert. [Consulta: 18 gener 2014].
 5. Cerdà, Jordi. Qüestions preliminars. Barcelona: FUOC, 2014, p. 42.
 6. Cerdà, Jordi. Qüestions preliminars. Barcelona: FUOC, 2014, p. 43.