Animació de plastilina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'animació de plastilina (clay animation o claymation en anglès) és la denominació de l'animació audiovisual de tipus animació pas a pas (stop-motion en anglès) en la qual s'empra plastilina o algun altre material completament mal·leable.

Captura de moviments a l'animació amb plastilina.

Aquesta tècnica és, de fet, una subcategoria del stop-motion. Consisteix a capturar fotografies o fotogrames amb una càmera fotogràfica o una càmera cinematogràfica que permeti aquest tipus de filmació, i que avui dia es connecta a un ordinador, a mesura que es va canviant lleugerament la forma dels objectes mal·leables. Els objectes en general s'esculpeixen en plastilina o en materials similars, usualment al voltant d'esquelets de plom (o filferro) o d'estructures metàl·liques (i a vegades, de plàstic), i es disposen sobre un escenari o fons. Es presta especial atenció a la construcció d'aquest fons, la seua il·luminació ha de ser consistent, així com la ubicació dels objectes, i preferiblement ha de trobar-se en un entorn tranquil. També s'atén a la deterioració del material dels objectes, que en ser manipulat es va embrutant i que sovint pateix per l'escalfor que generen els focus de llum, i pot caldre restaurar-los de tant en tant.

La producció de stop-motion emprant plastilina és extremadament laboriosa. Una pel·lícula de cinema normalment corre a 24 fotogrames per segon (fps). En general s'anima en "dobles" ("a dos"), editant cada fotograma dues vegades, amb el que es fan 12 deformacions al material per a produir un segon.

Les càmeres web són utilitzades habitualment per a la creació d'animacions no professionals, per la seua disponibilitat. S'empren programes d'edició de propòsit general i programes dedicats per a previsualitzar l'animació.

També per a més experiència, poden agregar-se efectes especials amb diversos programes, per exemple (els més utilitzats) Adobe Photoshop, (per a crear un efecte especial en el photoshop, es dibuixa l'efecte que es vulga crear en cada imatge, i després els quadres s'ajunten en diversos altres programes, com el videomatch per exemple), Adobe After Effects o programes específics d'animació, entre d'altres.

L'edició del vídeo pot realitzar-se en windows movie maker per a animació no tan professional, o per a nivells majors Adobe Premiere Pro i d'altres programes professionals com els de la gamma Avid.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]