Plastilina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Objecte de plastilina
Gromit personatge de plastilina

La plastilina és un material de plàstic, de colors variats, compost de sals de calci, vaselina i d'altres composts alifàtics, principalment àcid esteàric. El 1880, Franz Kolb, el propietari d'una farmàcia a Múnic, Alemanya, va inventar la plastilina. En aquella època, Múnich era un centre d'arts, i entre els amics de Kolb hi havia també escultors. Aquests es queixaven que l'argila que usaven per modelar les seves escultures s'assequés de seguida i sobretot a l'hivern, fos molt difícil treballar amb ella. Per comercialitzar la seva invenció, la va publicar l'any 1889 en Faber-Castell.

Reciclatge de la plastilina[modifica]

Malgrat ser un plàstic termoestable, reuneix diverses característiques especials com la flexibilitat i la baixa resistència a altes temperatures. Com plàstic, el seu reciclatge, unit a la resta de plàstics i envasos lleugers tant de metall com briks, ha de ser realitzat mitjançant el contenidor de color groc.

Utilització[modifica]

  • S'utilitza comunament per nens per jugar, s'usa també per a la realització de maquetes.
  • La plastilina troba també un lloc destacat en animació. Nick Park és un promotor del seu ús, que va guanyar dos Oscars amb els curtmetratges de "Wallace i Gromit": The Wrong Trousers (1992) i A Close Shave (1995). Aquesta tècnica de modelatge s'anomena Claymation, derivat de la paraula anglesa "clay" que significa argila.
  • Apareix també en alguns jocs de societat, com Cranium i Rapidough.
  • Utilitzada per artistes plàstics, com escultors per fer els seus esbossos.

Altres noms[modifica]

Plasticina (coneguda marca de plastilina, aquest nom sovint és usat per error).

Clay (plastilina industrial) utilitzat en modelisme per crear cotxes.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plastilina