Antígona (filla d'Èdip)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Antígona i Èdip sortint de Tebes

Antígona (Ἀντιγόνη) fou filla d'Èdip i de Iocasta. Tenia tres germans, dos nois Etèocles i Polinices, i una germana, Ismene. Va acompanyar al seu pare Èdip (rei de Tebes) a l'exili i, quan aquest va morir, va tornar a la ciutat.

En el mite, els dos germans barons d'Antígona es troben constantment lluitant pel tron de Tebes, a causa d'una maledicció que el seu pare havia llançat contra ells. Se suposava que Etèocles i Polinices governaven el tron periòdicament, però, en algun moment, Etèocles va decidir quedar-se en el poder després de complir el seu mandat, fet que va desencadenar una guerra, ja que Polinices, ofès, va buscar ajuda en una ciutat veïna, va construir un exèrcit i va tornar a la ciutat per reclamar el que era seu.

La guerra va acabar amb la mort dels dos germans durant la batalla, un a mans de l'altre, com deia la profecia. Llavors Creont es va convertir en rei de Tebes i va dictaminar que, per haver traït la seva pàtria, Polinices no seria enterrat dignament i se’l deixaria als afores de la ciutat. Els honors fúnebres eren molt importants per als grecs perquè l’ànima d’un cos que no era enterrat estava condemnada a vagar per la terra eternament. Per això Antígona va decidir enterrar el seu germà i celebrar sobre el seu cos els corresponents rituals, rebel·lant-se contra Creont, el seu tiet i sogre (ja que estava promesa amb Hemó, el seu fill).

La desobediència comporta per a Antígona la seva pròpia mort: condemnada a ser enterrada viva, va evitar-ho penjant-se. Per altra banda, Hemó, en veure morta la seva promesa, després d’intentar matar el seu pare, es va suïcidar abraçat a Antígona; mentrestant, Eurídice, esposa de Creont i mare d'Hemó, se suïcida en saber que el seu fill ha mort. Les morts d'Hemó i Eurídice provoquen un profund patiment a Creont, el qual finalment s'adona del seu error.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antígona (filla d'Èdip) Modifica l'enllaç a Wikidata