Hemó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeHemó
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
MareEurídice Modifica el valor a Wikidata
PareCreont Modifica el valor a Wikidata
FillsMèon Modifica el valor a Wikidata

Segons la mitologia grega, Hemó (en grec antic Αἵμων, Aimon), va ser un príncep tebà, fill de Creont i d'Eurídice.

Hi ha dues versions diferents sobre aquest Hemó: segons la primera, a Hemó, fill de Creont, el va devorar l'esfinx, i el seu pare, per venjar-ne la mort, va prometre el regne de Tebes a qui deslliurés el país del monstre. Segons l'altra tradició, Hemó estava promès a Antígona, la filla d'Èdip, i se suïcidà quan aquesta fou condemnada a mort per Creont. Aquesta segona versió és la que utilitza Sòfocles a l'Antígona. De vegades s'atribueix a Hemó i Antígona un fill anomenat Mèon. Així ho explica Eurípides a la tragèdia desapareguda Antígona.

Un altre Hemó va ser l'heroi epònim de l'Hemònia, el nom antic de Tessàlia. Era fill de Pelasg i pare de Tèssal, que després donà nom al país. En una altra genealogia, Hemó forma part dels cinquanta fills de Licàon, fill de Pelasg. Aquesta tradició el considera fundador de la ciutat d'Hemònia, a l'Arcadia.

Una tradició antiga parla d'un Hemó net de Cadme i fill de Polidor, que havia matat per descuit un company durant una cacera, i per això va haver de fugir a Atenes. Els seus descendents van emigrar a Rodes, i d'allà a Agrigent, a Sicília. Es relacionava al tirà Teró amb aquest llinatge.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 238. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 108. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 8429741461