Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:08, 20 set 2005 amb l'última edició de Rembiapo pohyiete (bot)~cawiki (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Союз Советских Социалистических Республик
Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik
Bandera de la URSS Escut de la URSS
(En detall) (Mida gran)
Lema: Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (Treballadors del món, uniu-vos!)
Fitxer:SituacioUnioSovietica.png
Llengua oficial Rus
Capital Moscou
Àrea
 - Total
 - % aigua
1a del món abans del col·lapse
[[1 E13 m%B2|22,402,200 km2]]
xx%
Població
 - Total
 - Densitat
3a del món abans del col·lapse
293,047,571 (Juliol de 1991)
13.08/km2 (Juliol de 1991)
Establiment
 - Declarada
 - Reconeguda

30 de diesembre del 1922
1 de febrer del 1924
Disolució 25 de desembre del 1991
Moneda Ruble
Zona horària UTC +3 to +11
Himnes nacionals La Internacional
(1922-1944)
Himne de la Unió Soviètica
(1944-1991)
Domini d'internet .su

La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), o Unió Soviètica, va ser un estat situat al nord d'Euràsia, que va existir de 1922 a 1991.

La URSS va sorgir després de la Revolució d'Octubre, al 1917, i un període posterior de guerra civil, al final del qual els comunistes o bolxevics es van fer amb el poder. El nombre de repúbliques que formaven la Unió va variar amb el temps, pero n'hi havia 15 en l'etapa final. La més important, de llarg, era Rússia, tant en termes d'extensió i població, com d'economia i política. L'únic partit reconegut, i que controlava tota la vida política, era el Partit Comunista de la Unió Soviètica.

Presidents

Repúbliques

La Unió Soviètica fou una federació de Repúbliques Socialistes Soviètiques (RSS). Les primeres repúbliques sorgiren just després de la Revolució d'Octubre del 1917. Al principi les repúbliques eren independents les unes de les altres malgrat que els respectius governs actuaven de forma coordinada dirigits pels líders pel Partit Comunista de la Unió Soviètica. El 1922, quatre repúbliques (República Socialista Federada Soviètica de Rússia, RSS d'Ucraïna, RSS de Bielorússia i RSS de Transcaucàsia) s'uniren formant la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Entre el 1922 i el 1940, el nombre de repúbliques va créixer fins a setze. Algunes de les noves repúbliques es formaren a partir de territoris adquirits o readquirits per la Unió Soviètica, i d'altres de la fragmentació repúbliques ja existents. Els criteris per a l'establiment de noves repúbliques foren els següents:

  1. que estiguéssin situades a la perifèria de la Unió Soviètica per tal que fóssin capaces de poder exercir el dret a la secessió,
  2. que fóssin suficientment fortes econòmicament per tal de poder subsistir de manera independent i
  3. que fóssin anomenades segons el grup ètnic dominant si aquest tenia almenys un milió d'habitants.

Aquest sistema va romandre invariable fins el 1940 i no es formaren noves repúbliques. La RSS Carelo-Finesa, fou dissolta el 1956. Les 15 repúbliques restants van romandre fins el 1991. El dret a secessió era només teòric, ja que era molt poc desitjat pel centralisme soviètic fins el col·lapse de la Unió el 1991. A partir del col·lapse de la Unió, onze de les quinze repúbliques formaren la Comunitat d'Estats Independents.

Mapa de les Repúbliques Soviètiques
Núm. Repúbliques soviètiques Estats independents
1. RSS d'Armènia Armènia
2. RSS de l'Azerbaidjan Azerbaidjan
3. RSS de Bielorússia Bielorússia
4. RSS d'Estònia Estònia
5. RSS de Geòrgia Geòrgia
6. RSS del Kazakhstan Kazakhstan
7. RSS del Kirguizistan Kirguizistan
8. RSS de Letònia Letònia
9. RSS de Lituània Lituània
10. RSS de Moldàvia Moldàvia
11. RSFS de Rússia Federació Russa
12. RSS del Tadjikistan Tadjikistan
13. RSS del Turkmenistan Turkmenistan
14. RSS d'Ucraïna Ucraïna
15. RSS de l'Uzbekistan Uzbekistan

Economia

Els sistema econòmic de la Unió Soviètica es basava en la propietat de l'estat dels mitjans de producció, dins la teoria general marxista-leninista.

L'estat determinava una planificació global de l'economia de forma centralitzada. El màxim òrgan planificador era el Gosplan de la Unió Soviètica. En el seu procés de determinar un desenvolupament futur rebia les directrius del Consell de Ministres de la URSS i dels Gosplan de les repúbliques federades. Seguidament elaborava el pla i l'aprobava després de sotmetre'l al Sòviet Suprem. A partir dels programes de planificació del 1928, la Unió Soviètica va experimentar un període d'esplendor i desenvolupament fins, aproximadament, l'any 1965. El caràcter maximalista dels plans va conduir després del 1965 a greus crisis per l'incompliment reiterat dels objectius establerts.