Antònia Font

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 05:54, 28 oct 2008 amb l'última edició de Mike.lifeguard (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaAntònia Font

Actuació al Primavera Sound 2022. Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Activitat1997 Modifica el valor a Wikidata –  1945 Modifica el valor a Wikidata
GènerePop, pop-rock, folk i música mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Influències
Segell discogràficVirgin Records España, S.A. (2002–2003)
DiscMedi Blau (2004–2009)
Primavera Labels (2022–) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webantoniafont.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: AntoniaFont.oficial Twitter (X): Antonia_Font Instagram: antoniafont_oficial Youtube: UCeiYZJsHIDALiJkzRkFWlAQ Spotify: 503mwh1GWEiWy9bzzpiTFW iTunes: 169778921 Musicbrainz: e2f14970-d8f9-4a13-a3bf-ab00e9237600 Songkick: 388161 Discogs: 1335883 Allmusic: mn0001434302 Viasona: antonia-font Deezer: 17181 Modifica el valor a Wikidata
Pau Debon signant un autògraf el 2001.

Antònia Font és un grup mallorquí nascut el 1997 i que es caracteritza per la seva música festiva i per les seves lletres humorístiques i fantasioses. Entre els temes de l'univers creatiu de les lletres d'Antònia Font destaca especialment l'espai, l'astronomia i tot el relacionat amb l'astronàutica, però també l'entorn més quotidià i proper, establint un joc constant entre una perspectiva local, global i universal o còsmica del món en que estem immersos.

Habitualment se'ls classifica com a grup de pop, tot i que ells manifesten que en el moment de composar les cançons no tenen "prejudicis d'estil" i que és una cosa que sovint surt espontàniament.

El compositor dels temes és el guitarrista del grup, Joan Miquel Oliver, que també edita discs en solitari i escriu lletres d'altres grups, com Fora des Sembrat.

Història

L'any 1997 el grup Antònia Font enregistra una maqueta amb quatre temes. Cibernauta Joan, l'Univers és una festa, Rumba i Es xifon és un aparato, són els títols d'aquestes primeres cançons. Destaquen per unes lletres imaginatives i una adaptació lliure de diversos estils musicals. El primer concert és el mateix any als quintos de Bunyola. A partir d'aquí el grup comença a girar pels bars d'arreu de Mallorca fins la publicació del primer disc.


Origen del nom

Malgrat les diferents versions i llegendes que han circulat, sempre que al grup se li ha preguntat sobre el seu nom ha respost que es deu a una companya d'universitat que els va acompanyar durant el període de formació. Expliquen que es va alegrar molt quan van decidir posar-li el seu nom a un grup format només per homes.

Trajectòria

Joan Roca en viu a Gandia.

El 1997 Antònia Font grava la seva maqueta amb els temes Cibernauta Joan, l'Univers és una festa, Rumba i Es xifon és un aparato i aquest mateix any toquen en el seu primer concert a Bunyola.

El 1999 van gravar en els estudis Tj Sò el seu primer disc anomenat Antònia Font igual que el grup, sota la producció de Tomeu Janer.

Dos anys mes tard, el 17 de febrer de 2001, van presentar el segon disc a Barcelona: A Rússia. Van optar en aquesta ocasió pel continuisme ja que l'anterior havia funcionat i la fórmula conreada els agradava, segons opina Pau Debon, el cantant del grup. Ja en aquests dos discos estan molt presents els elements sorprenents.

El seu següent treball discogràfic, anomenat Alegria, va aparèixer al cap d'un any. Sense abandonar el seu estil, el to i el ritme de les seves cançons sofreix un canvi molt major entre el segon disc i aquest que entre el primer i el segon.

Taxi, el quart treball discogràfic d'Antònia Font es va presentar el 2004 i ho va fer acompanyat de material audiovisual (un DVD i textos adjunts).

El 2005 es va presentar Batiscafo Katiuscas. Si el disc Taxi es caracteritza pel seu contingut relacionat amb l'espai exterior i els mons i personatges inventats, Batiscafo Katiuscas és un viatge interior en el qual la solitud i melancolia estan molt presents.

A Coser i cantar, enregistrat amb la cinquantena de músics de corda i vent de la Bratislava Symphony Orchestra, i amb arranjaments del compositor contemporani Miquel Àngel Aguiló, reinterpreten vint temes tot descobrint una perspectiva inèdita del maridatge entre pop i simfonisme. Per aquesta obra el juliol de 2008 foren guardonats amb el Premi Nacional de Música concedit per la Generalitat de Catalunya, destacant "la personal aportació a la música pop-rock en català del quintet mallorquí"[1].

Discografia

any títol discogràfica comentaris
1999 Antònia Font Blau/DiscMedi
2001 A Rússia Blau/DiscMedi Disc Català de l'Any en Ràdio 4
2002 Alegria Blau/DiscMedi Premi Puigporret de la Crítica al Millor Disc de l'Any
2n Millor Disc Espanyol en la Rockdelux
2004 Taxi Blau/DiscMedi Premi Altaveu del MMVV al Millor Disc de Pop
Millor Disc de l'Any en l'Enderrock i la Rock'n'clàssic
2006 Batiscafo Katiuscas Blau/DiscMedi
2007 Coser i Cantar Blau/DiscMedi Disc amb cançons de discs anteriors acompanyades per una orquestra

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antònia Font