Arancino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarArancino
Característiques
RegióSicília
País d'origenItàlia Itàlia
Detalls
Tipusbolla d'arròs i plat Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsarros

L'arancino (arancinu o arancina en sicilià, segons la regió, en plural arancini o arancine respectivament) és una especialitat de la cuina siciliana. Es tracta d'una bola d'arròs fregida, d'un diàmetre entre 8 i 10 cm, i en la recepta tradicional farcida de ragú, mozzarella i pèsols. El seu nom deriva de la forma i color típics, que recorda a una taronja (arancia en italià o arancìu en sicilià). Cal dir que en la part oriental de l'illa, en comptes de tenir una forma esfèrica, pot ser cònica.

Història[modifica]

Sembla que hauria estat importat pels àrabs, que acostumaven a menjar arròs amb safrà (el que li dona el color taronjós) condimentat amb herbes i carns. L'empanat cruixent, assegurava una conservació òptima tant de l'arròs com dels condiments, i de fàcil transport. Potser des de llavors, aquest àpat s'ha caracteritzar com un menjar per emportar, possiblement en anar a treballar al camp.

El 13 de desembre de cada any és tradició a Palerm festejar el dia de Santa Llúcia, en què hom s'abstindria d'ingerir aliments amb base de farina i optant doncs pels arancini (de tota mena i dimensions) i cuccìa.

Preparació[modifica]

Es cou l'arròs al dente per tal d'arrodonir-lo i es barreja amb mantega i formatge pecorino i, a continuació, es deixa refredar en un marbre. Formats de disc d'aquesta pasta es troben al centre de cada porció de farciment i embolcall. A continuació es passen amb ou batut i pa ratllat per a ser llavors fregits.

A Palerm i Catània s'utilitza generalment safrà per donar-li un color daurat a l'arròs, molt compacte i ben separat del farciment, al contrari del que passa a la zona de Messina, on s'utilitza salsa en lloc del safrà —més car—.

Arancini de Messina

Tipologia[modifica]

Els arancini més difosos a Sicília són aquells amb carn (amb ragú, pèsols i carrotes), com també amb mantega (amb mozzarella, pernil i beixamel) o espinacs (condimentats també amb mozzarella). Altres varietats poden tenir albergínia, marisc o peix i, fins i tot, xocolata. Per tal de diferenciar els diferents gustos abans de menjar-los, poden elaborar-se en diferents formes.

Curiositats[modifica]

El personatge de ficció Comissari Montalbano, protagonista d'una sèrie de novel·les de l'escriptor Andrea Camilleri al llibre Gli arancini di Montalbano, ha estat un dels principals difusors d'aquest plat internacionalment.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arancino