Arcane

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióArcane
Modifica el valor a Wikidata
Gèneresèrie de televisió de fantasia, sèrie de televisió d'aventures, steampunk, ciència-ficció fantàstica i sèrie d'acció Modifica el valor a Wikidata
DirectorPascal Charrue i Arnaud Delord Modifica el valor a Wikidata
Companyia productoraRiot Games i Fortiche Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Subtitulat en catalàSí 
Canal originalNetflix Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi6 novembre 2021 Modifica el valor a Wikidata
Temporades1 Modifica el valor a Wikidata
Episodis9 Modifica el valor a Wikidata
Premis
Més informació
Web oficialarcane.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt11126994 Allocine: 29127 Rottentomatoes: tv/arcane_league_of_legends Allmovie: v730478 Metacritic: tv/arcane TMDB.org: 94605
Facebook: arcaneshow Twitter (X): arcaneshow Instagram: arcaneshow Modifica el valor a Wikidata

Arcane (titulada en pantalla com Arcane: League of Legends) és una sèrie de televisió animada de 2021. Descrita com una «sèrie d'esdeveniments»,[1] està ambientada en l'univers del famós videojoc League of Legends.[2][3] La sèrie, que es va anunciar en les celebracions del 10è aniversari del videojoc,[4] es produïda per Riot Games i Fortiche Production, un estudi francès amb seu a París que va proporcionar els serveis d'animació. Originalment fixada per a una estrena en 2020, la sèrie va ser reprogramada per l'any següent a causa de la pandèmia de COVID-19.[5] El 6 de novembre de 2021 s'estrenà simultàniament en Netflix i en Tencent Video a la Xina,[6] i la sèrie es veurà dividida en 3 "actes" de 3 episodis cadascun, llançats durant 3 setmanes consecutives[7][8] S'ha subtitulat al català.

Ambientada en el passat, torna a contar les històries d'origen de diversos personatges controlables del videojoc en el qual es basa, i és dirigida a un públic «16+», ja que tracta alguns temes més adults com el sexe, el consum de substàncies, el crim organitzat, la corrupció, etc.[9]

Pocs dies després que s'estrenés, la sèrie s'ha convertit en la més vista de tota la història de Netflix, fins i tot superant la sèrie sud-coreana Ojingeo Geim que havia abatut tots els records històrics un mes enrere.[10]

A més, s'ha convertit en una de les sèries millor valorades en IMDb, al nivell de Breaking Bad, Prision Break, Attack on Titan, etc. Amb una nota de 9,4 sobre 10, Arcane es col·loca en el cim de xous televisius produïts per Netflix, quedant per davant de When They See Us (8,9).[11]

Argument[modifica]

La història es desenvolupa en l'univers de League of Legends, al món conegut com a Runaterra. Dins d'aquest món, hi ha dues ciutats oposades separades per un pont: Piltover i Zaun. Piltover és la ciutat acadèmica i científica, centrada en el progrés de la humanitat mitjançant els grans invents, mentre que Zaun és tot el contrari, suburbis plens de criminalitat i malifetes sense cap mena d'autoritat que posi ordre més enllà de les bandes de crim organitzat. Les tensions i rivalitats que existeixen entre aquestes dues ciutats divideix a famílies i amics com en el cas de Vi i Powder, dues germanes zaunites, o de Jayce i Viktor, dos amics inventors i aprenents del llegendari científic Heimerdinger. Totes aquestes relacions es desbordaran amb la creació de Hextech a Piltover, una tecnología amb què qualsevol persona és capaç de controlar l'energia màgica, mentre que a Zaun una nova droga transforma als humans en monstres.

Personatges[modifica]

Powder/Jinx: Una nena òrfena que vaga pels suburbis al costat de la seva germana gran Vi i sota la tutela de Vander, el seu pare adoptiu. Té petits indicis de psicopatia i esquizofrènia a causa de diversos traumes, però també és una molt creativa i explosiva inventora.

Vi: Una adolescent òrfena que vaga pels suburbis al costat de la seva germana petita Powder i sota la tutela del seu pare adoptiu Vander. De sang calenta i poca paciència, és una experta en el combat de contacte i tota una líder.

Vander: El pare adoptiu de Vi, Powder i altres dos nois orfes de noms Mylo i Claggor. És, a més d'una de les personalitats més importants de Zaun, propietari del bar "l'última gota".

Silco: Un líder criminal del baix món de Zaun, temut per tots a la ciutat i que tracta d'experimentar amb una nova droga. Ell i Vander tenen comptes pendents.

Ekko: Un jovenet i geni inventor amic de Powder, que a més treballa en una botiga amb l'home que el va acollir un vell amic de Vander.

Jayce: Prometedor inventor que vol usar la màgia que va salvar-lo de petit per a portar a la ciutat de Piltover cap a nous horitzons. Ell, al costat de Viktor, tractarà de crear una tecnologia que faci això possible. És el protegit de Heirmendinger.

Viktor: La mà dreta i ajudant de Heirmendinger. Igual que el seu amic Jayce, vol usar la tecnologia Hextech per a ajudar els més necessitats.

Heimerdinger: Un llegendari científic i inventor, fundador de la ciutat de Piltover. És un yordle, una raça de criatures mil·lenàries. Té a Jayce i Viktor sota la seva tutela, a més de ser un dels membres del consell de la ciutat del progrés.

Mel: Una dels membres del consell de la ciutat del progrés, és la primera a interessar-se per finançar les investigacions de Jayce per a la creació de Hextech.

Caitlyn: Descendent d'una de les famílies nobles de Piltover, és una experta en l'ús del rifle de franctirador i una detectiva implacable.

Marcus: Un oficial de la policia paramilitar de Piltover que ànsia escalar en la cadena de comandament a qualsevol cost.

Repartiment[12][modifica]

  • Hailee Steinfeld com Vi.
  • Ella Purnell com Jinx (Powder).
  • Kevin Alejandro com Jayce.
  • Katie Leung com Caitlyn.
  • Jason Spisak com Silco.
  • Toks Olagundoye com Mel.
  • J. B. Blanc com Vander.
  • Harry Lloyd com Viktor.
  • Remy Hii com Marcus.
  • Mick Wingert com Heimerdinger.

Col·laboracions[modifica]

Amb motiu de l'estrena de la sèrie i com una manera de publicitar-se, Riot ha col·laborat amb diverses marques. La primera d'elles és la cadena de restauració de menjar ràpid Burger King, amb la qual juntament amb Magnum han llançat uns menús personalitzats i inspirats en els personatges, amb els quals a més obtens lootboxes per a dins del propi League of Legends.[13] La segona col·laboració va ser amb la plataforma de reproducció en línia Twitch, a través de la qual els streamers podien compartir amb les seves comunitats i espectadors el primer capítol de la sèrie alhora que aconseguien diferents recompenses.[14] Seguint en el mercat del videojoc, han col·laborat amb la distribuïdora Innersloth, creadora del popular Among Us, donant als jugadors la possibilitat de disfressar-se com els personatges de la sèrie.[15] Com a última col·laboració de moment, han fet un crossover amb el popular videojoc Fortnite, presentant una skin (disfressa dins del joc) de Jinx.[16]

Referències[modifica]

  1. Porter, Rick. «‘League of Legends’ Animated Series Set at Netflix» (en anglès americà), 03-05-2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  2. Palmer, Philip. «League of Legends Arcane TV series: Release date, story, characters, and everything we know» (en anglès americà), 22-10-2019. [Consulta: 14 març 2020].
  3. «Riot Games Developing Animated Series Based on 'League of Legends'» (en anglès). [Consulta: 14 març 2020].
  4. «Arcane: Animated Series Announcement | Riot Pls: 10th Anniversary Edition - League of Legends» (en anglès). [Consulta: 14 març 2020].
  5. «An Update on Arcane: Creative Development and Production during a Pandemic», 10-06-2020. [Consulta: 10 juny 2020].
  6. Amidi, Amid. «Netflix Releases 'Arcane' Trailer, Premiering November 6» (en anglès americà), 25-09-2021. [Consulta: 25 setembre 2021].
  7. «Riot Games and Netflix unveil Arcane animated TV series launching on November 6», 25-09-2021.
  8. Goslin, Austen. «League of Legends’ Arcane series gets stunning new trailer, Netflix release date» (en anglès americà), 25-09-2021. [Consulta: 25 setembre 2021].
  9. «Riot Games reveals details about Arcane animated series» (en anglès americà), 16-10-2019. Arxivat de l'original el 2021-05-04. [Consulta: 14 març 2020].
  10. Hidalgo, Daniel. «Arcane destrona a El Juego del Calamar como la serie más popular de Netflix» (en castellà), 09-11-2021. [Consulta: 9 novembre 2021].
  11. «Arcane se convierte en la serie de Netflix con mejor puntaje en IMDb» (en castellà). Maximiliano Rivarola, 12-11-2021. [Consulta: 15 novembre 2021].
  12. «Así es el reparto de Arcane: la serie de Netflix de League of Legends» (en castellà). Carlos 'Liber' Díaz, 21-09-2021. [Consulta: 15 novembre 2021].
  13. «Ni Mcaitana ni Mariah Carey, Burger King se une a las colaboraciones con Arcane, la serie de Netflix sobre LoL» (en castellà), 11-11-2021. [Consulta: 15 novembre 2021].
  14. «Estos son los streamers que verán Arcane en Twitch: TheGrefg dará los capítulos 2 y 3 en exclusiva» (en castellà). Iñaki Redondo, 05-11-2021. [Consulta: 15 novembre 2021].
  15. «Arcane llega a Among Us como contenidos cosméticos» (en castellà). Patxi González, 13-11-2021. [Consulta: 15 novembre 2021].
  16. «Jinx, de League of Legends, se apunta a sembrar el caos en Fortnite con su propia skin basada en la serie Arcane» (en castellà). Sergio Cejas, 04-11-2021. [Consulta: 15 novembre 2021].