Arsenowagnerita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralArsenowagnerita
Fórmula químicaMg2(AsO4)F
Epònimarsènic i wagnerita
Localitat tipusvolcà Tolbachik, Territori de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaarsenats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BB.15
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 9.8638(3) Å, b = 12.9830(3) Å, c = 12.3284(3) Å, β = 109.291(3)°
Simetria2/m - prismàtica
Més informació
Estatus IMAaprovat
Codi IMAIMA2014-100
Referències[1][2]
Modifica les dades a Wikidata

L'arsenowagnerita és un mineral de la classe dels arsenats, que pertany al grup de la wagnerita.[3] Rep el seu nom en tractar-se de l'anàleg amb arsènic de la wagnerita, una altra espècie mineral.

Característiques[modifica]

L'arsenowagnerita és un arsenat de fluor i magnesi, amb fórmula química Mg2(AsO4)F. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs encara no ha pogut ser determinada. Es tracta d'un mineral aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'arsenowagnerita pertany a "08.BA: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H2O, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO4 sobre 1:1" juntament amb els següents minerals: ambligonita, montebrasita, tavorita, triplita, zwieselita, sarkinita, triploidita, wagnerita, wolfeïta, stanĕkita, joosteïta, hidroxilwagnerita, holtedahlita, satterlyita, althausita, adamita, eveïta, libethenita, olivenita, zincolibethenita, zincolivenita, auriacusita, paradamita, tarbuttita, barbosalita, hentschelita, latzulita, scorzalita, wilhelmkleinita, trolleïta, namibita, fosfoellenbergerita, urusovita, theoparacelsita, turanita, stoiberita, fingerita, averievita, lipscombita, richellita i zinclipscombita.

Ha sigut trobada únicament a la fumarola Arsenatnaya del volcà Tolbachik, al Territori de Kamtxatka (Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia).

Referències[modifica]

  1. «Arsenowagnerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 octubre 2015].
  2. «Arsenowagnerite» (en anglès). Mineralienatlas. [Consulta: 16 octubre 2015].
  3. «Wagnerite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 octubre 2015].