Auriacusita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralAuriacusita
Fórmula química Fe3+Cu2+(AsO4)O
Epònim or, agulla de cosir i composició
Localitat tipus Black Pine mine Tradueix
Classificació
Categoria arsenats
Nickel-Strunz 10a ed. 8.BB.30
Dana 41.6.5.7
Propietats
Sistema cristal·lí ortoròmbic
Estructura cristal·lina a = 8.6235(7) Å, b = 8.275(7) Å, c = 5.9501(5) Å
Color groc ocre
Fractura irregular
Tenacitat fràgil
Duresa 3
Lluïssor sedosa
Color de la ratlla groc marronosa
Diafanitat transparent
Densitat 4,447 g/cm3
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 1.830(5) nβ = 1.865(5) nγ = 1.910(5)
Birefringència δ = 0,080
Angle 2V mesurat: 83°, calculat: 84.6°
Dispersió òptica molt alta
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2009-037
Referències [1][2]
Modifica les dades a Wikidata

L'auriacusita és un mineral de la classe dels arsenats que forma part del grup olivenita de minerals. Rep el seu nom del llatí auri (groc daurat) i acus (agulla), en referència al seu color i a la morfologia dels seus cristalls. Va ser descoberta l'any 1993 a Montana, Estats Units.

Característiques[modifica]

L'auriacusita és un arsenat amb fórmula química Fe3+Cu2+(AsO4)O. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic formant agulles aciculars, allargades al llarg de [001], de fins a 0,1 mm. És isostructural amb l'olivenita, pertanyent també al grup amb el mateix nom, i l'anàleg amb Fe3+ de la zincolivenita. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'auriacusita pertany a "08.BA: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H2O, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO4 sobre 1:1" juntament amb els següents minerals: ambligonita, montebrasita, tavorita, triplita, zwieselita, sarkinita, triploidita, wagnerita, wolfeïta, stanĕkita, joosteïta, hidroxilwagnerita, arsenowagnerita, holtedahlita, satterlyita, althausita, adamita, eveïta, libethenita, olivenita, zincolibethenita, zincolivenita, paradamita, tarbuttita, barbosalita, hentschelita, latzulita, scorzalita, wilhelmkleinita, trolleïta, namibita, fosfoellenbergerita, urusovita, theoparacelsita, turanita, stoiberita, fingerita, averievita, lipscombita, richellita i zinclipscombita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba com a mineral secundari a la zona d'erosió de dipòsits sulfarsenurs polimetàl·lics. Sol trobar-se associada a altres minerals com: tetraedrita, segnitita, quars, pirita, malaquita i brochantita. La seva localitat tipus és la mina Black Pine (John Long Mts, Philipsburg, Granite Co., Montana, Estats Units). També se n'ha trobat auriacusita a Huércal-Overa (Almería) i a Perranzabuloe (Cornualla, Anglaterra).

Referències[modifica]

  1. «Auriacusite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 setembre 2015].
  2. «Auriacusite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 6 setembre 2015].

Enllaços externs[modifica]