Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióAteneu Enciclopèdic Sempre Avant
Seu Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusateneu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1933 Modifica el valor a Wikidata

L'Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant va ser una associació cultural, científica i literària del barri de Sants de Barcelona, constituïda el 1933.[1]

Fundació i activitats durant la Segona República[modifica]

Els fundadors varen ser uns cinquanta membres de l'Agrupació excursionista Sempre Avant (fundada el 1930), amb l'ànim d'ampliar les seves activitats més enllà de la pràctica esportiva.[1][2] El principal impulsor, tant de l'agrupació excursionista com, després, de l'ateneu, fou Zacaries Oliveras, mestre del barri de Sants.[3][4] S'establí a l'edifici que encara existeix a la cantonada de la carretera de Sants (números 46-50) i el carrer de Riego (número 2).[1][2] L'acte inaugural se celebrà el 24 d'agost de 1933, amb l'assistència del conseller de cultura de la Generalitat, Ventura Gassol, l'alcalde de Barcelona, Jaume Aguadé, el rector de la Universitat de Barcelona, Serra Hunter, i, entre altres personalitats de l'època, Pompeu Fabra.[5]

L'Ateneu fou molt actiu durant els primers tres anys de la seva fundació, fins a l'esclat de la Guerra Civil, que feu minvar sensiblement les seves activitats, amb la marxa de molts dels seus membres al front.[1] El 1939, amb l'entrada a Barcelona de les tropes franquistes, cessà totalment en les seves activitats i quedà extingit, i el seu local passà a ser ocupat per la Sección Femenina de la Falange Española.[1][2]

Refundació[modifica]

Acabada la dictadura es refundà i el 6 de juny de 1978 obria la seva nova seu,[6] al carrer de Riego número 28, on va mantenir una rellevant activitat cultural durant els següents anys, fins a la segona meitat dels anys 80.

L'Ateneu Popular de Sants[modifica]

Posteriorment, l'any 1982, es produí una conversió de l'ateneu, que passà a ésser l'Ateneu Popular de Sants, per més que un col·lectiu de socis va constituir un nou "Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant", amb seu al local de la Cooperativa Nueva Obrera, al carrer Guadiana, de Sants. L'Ateneu Popular de Sants es traslladà el 1983 a l'edifici de l'antiga cooperativa "El Amparo del Obrero", al carrer Premià nº 15, de Sants, on disposava de sala d'actes i teatre, i on s'hi acondicionà un estudi polivalent de ràdio, so i vídeo, on finalment va iniciar les seves emissions la ràdio Ona Popular de Sants. En el nou local també s'hi creà una ludoteca de caràcter estrictament juvenil. A partir de 1989 només quedà en actiu el col·lectiu Ona Popular de Sants i l'activitat de l'emissora radiofònica, posteriorment esdevinguda "Ona de Sants-Montjuïc".

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Calvet-Lauvin, Hugues. L'Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant de Sants : histoire d'une institution de culture populaire dans un quartier ouvrier de Barcelone, 1933-1939 (en francès). Institut d'Éstudes Politiques (Paris), 2010 (Mémoire de master recherche : Histoire et théorie du politique.). «Worldcat 
  2. 2,0 2,1 2,2 Ros, Clara «Els racons del record». Treball de recerca. Universitat Pompeu Fabra, pàg. 24 (nota 8) [Consulta: 24 març 2015]. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  3. Giralt, Agus «El Cros que no ha sigut mai un cros» (html). "el 3". Portal de notícies de Sants-Montjuïc, 30-09-2014 [Consulta: 24 març 2015].
  4. Oliveras, Joana. Cartes entre bombes. Roger Gascon (ed), 2008, p. 8,169. 
  5. «Hoy, jueves a las diez de la noche, se celebrará la inauguración oficial del Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant. / Tomarán parte en el acto el doctor Cosme Rofes, por el Ateneu Polytechnicum; Víctor Colomer, por el Ateneo Enciclopédico Popular; Jaime Millet, por el Ateneo Pi y Margall; Consuelo García, por el Club Femení i d'Esports; Alberto Carsí, por el Instituto Pedagógium; María Teresa Gibert, Pompeyo Fabra, por el Institut d'Estudis Catalans; doctor Serra Hunter rector de la Universidad de Barcelona; Jaime Aguadé y Miró, alcalde de la ciudad y Ventura Gassol, consejero de Cultura de la Generalidad de Cataluña». La Vanguardia 24 d'agost de 1933, pàgina 5.
  6. «Se han reanudado las actividades del "Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant", en Sants, en una labor que fue iniciada en 1933 y se interrumpió en 1939. / Las actividades del Ateneo se desarrollan en un marco estrictamente cultural, cuenta ya actualmente con 300 socios, de los cuales 50 lo eran ya del antiguo Ateneo. / La inauguración oficial se celebrará el próximo día 6 a las ocho de la tarde, y a lo largo de la semana se celebrarán una serie de actos culturales.»La Vanguardia 3 de juny de 1978, pàgina 28.

Bibliografia[modifica]