Balística

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Estudi balístic (Balística exterior) a la Encyclopædia Britannica, definit per a dues cotes.

La balística (del grec ba'llein, "llançar") és l'estudi sistemàtic de tot el relatiu al moviment dels projectils (bales, coets, míssils balístics, etc.).[1] El corpus d'estudi de la balística se centra en l'estudi de les forces, trajectòries, rotacions i comportaments diversos dels projectils en diferents ambients d'ocupació, a més de la forma del projectil, substàncies, temperatures, pressions gasoses, etc. situacions que succeeixen en les diferents fases del tret, desplaçament del projectil al llarg de l'ànima i sortida a l'exterior, trajectòria i impacte. L'estudi de la balística centrat en les armes de foc és part dels estudis forenses.

Parts d'estudi en balística[modifica]

Prova de balística exterior. Reconstrucció de la cavitat temporal[2] produïda per un projectil de cal. 9 x 19 mm Parabellum.

La balística pot considerar dividida en tres branques:

 1. Balística interior : Aquella que estudia el moviment del projectil a l'interior de l'ànima del tub de l'arma (en la seva fase inicial de llançament) des que comença el seu desplaçament i fins que abandona el tub de l'arma. És a dir, estudia tots els fenòmens que impulsen al projectil, així com el cremat del propel·lent, la pressió gasosa, el gir i fregament dins l'ànima, etc.
 2. Balística exterior : Estudia les trajectòries i els efectes pertorbadors del medi ambient sobre el projectil. És l'anàlisi del que passa amb el projectil des que abandona la boca del canó fins que fa blanc, o bé esgota el seu impuls i cau.

El recorregut d'aquest, independentment de la forma d'aquest camí o de la seva permanència, es diu "trajectòria".[3]

 1. Balística terminal : Estudia els efectes causats pel xoc del projectil contra un cos donat o ja definit.

Balística forense[modifica]

Un experiment forense sobre balística.

En el camp de la ciència forense hi ha la denominació de balística forense com aquella ciència que analitza les armes de foc emprades en els crims. Sol abastar l'estudi i anàlisi dels projectils i dels impactes determinant el calibre de l'arma disparada; També es preocupa de determinar la correspondència entre projectils o beines (cascos o casquets) trobades en el lloc del succés amb algun arma trobada en poder d'un sospitós o al lloc mateix del fet delictiu, així mateix, verifica la presència de residus de pólvora sobre el blanc, per tal d'obtenir una aproximació de la distància a la qual va ser realitzat el tret.

Els rifles, que van aparèixer al segle XV permetent major precisió i nous efectes, a causa de la rotació impartida en l'ànima (part interior estriada del canó) impartint al projectil una rotació que incrementa la precisió i l'abast. Els projectils disparats pels rifles tenien a causa d'aquestes estries interiors del canó unes empremtes distintives que permetien esbrinar la identitat (o almenys l'arma) disparada, degut en gran part als estries o solcs mostrats en el projectil després de la seva tret, donant aquesta empremta d'identitat distintiva.

La primera evidència d'ús de la ciència forense aplicada a la balística va ser aplicada en Anglaterra l'any 1835 quan les úniques proves d'identificació d'un assassinat van ser les marques en el projectil trobat dins del cos de la víctima. Quan es va confrontar l'evidència amb el sospitós, aquest va confessar.[4]

Referències[modifica]

 1. «balística». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Fackler, ML «Ballistic injury» (en anglès). Ann Emerg Med, 1986 Dec; 15 (12), pp. 1451-5. PMID: 3777618 [Consulta: 12 desembre 2015].
 3. Ferreyra, Maria Fernanda. Balística. B de F, 2007. 
 4. Forensic Ballistics: Styles of Projectiles (en anglès). ABDO, 2008, p.9. ISBN 1599289903. 

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • " Balística Exterior ", Francisco Pérez, Ministeri de Defensa, 1992.
 • " Theory of the Interior Ballistics of Guns ", Corner, J., Ph.D. John Wiley and Sons, 1950
 • " Wound Ballistics Review: The Journal of the International Wound Ballistics Association ", Vol 1-1 fins Vol 5-2, El Segundo, Califòrnia, ISSN 1055-0305.
 • " The Thermodynamics of Firearms '", Robinson, Clark S.,, McGraw-Hill, 1943
 • " Dictionary of Technical Terms for Aerospace Utilitza ", Allen, William H., ed .. Washington, D.C.: GPO, 1965.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Balística
Comparació balística