Banc de treball

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula equipament informàticBanc de treball
Haltern am See, Sythen, Werkzeughalle der Quarzwerke -- 2015 -- 4990.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
Úsactivitat Modifica el valor a Wikidata

Un banc de treball és una taula condicionada per fer-hi un treball específic. Els bancs de treball solen estar ubicats en tallers i en empreses de fabricació, elaboració, muntatge o manipulació de productes.

Composició d'un banc de treball[modifica]

  • Potes o calaixeres : són la base que suporta i dona rigidesa a tot el conjunt. Han de ser prou resistents per carregar amb el pes de la resta dels elements que componen el banc, la càrrega addicional dels objectes que s'hi dipositin i les forces aplicades en treballar sobre el banc. Les potes solen ser metàl·liques i disposen de rodas en el cas dels bancs de treball mòbils. També es poden posar calaixeres en lloc de potes aprofitant així l'espai sota el taulell per emmagatzemar eines, components i altres estris
  • Taulell : és la part del banc sobre el qual es realitza el treball. Ha de ser una superfície plana, prou àmplia i lliure d'obstacles. L'alçada a la qual ha de situar el sobre es determina en funció de si el treball es realitza assegut o dret. Els taulells dels bancs de treball poden ser metàl·liques o de fusta. Els taulells de fusta poden portar diferents recobriments per millorar el seu acabat o per protegir-les de cops o productes químics agressius com àcid sobre olis. En bancs de treball especialment dissenyats per realitzar treballs d'electrònica, es recobreix un taulell de cuina amb un laminat conductiu per protegir el material elèctric de càrregues electroestàtiques.
  • Accessoris : un banc de treball ha de facilitar a l'operari totes aquelles eines i components necessaris per realitzar-la. Aquests elements han d'estar sempre a mà i no han d'entorpir la feina de l'operari. El més habitual és el cargol de banc encara que també es poden equipar amb prestatges, caixes de plàstic, enllumenat, preses elèctriques i pneumàtiques, panells perforats i ganxos porta eines, etc.

Workmate[modifica]

El 1961, Ron Hickman, va dissenyar el Workmate , un banc de treball estàndard domèstic molt popular que ha arribat a nombroses llars a tot el món, ja que és lleuger, portàtil i econòmic.