Guilleume

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Guilleume on es veu la ganiveta de l'amplada de la caixa.
Un guilleume

Un guilleume (del francès, guillaume) és una eina manual usada en fusteria, que serveix per ribotar i fer rebaixos, per rectificar llistons o tirants de fusta, i per igualar el fons d'un rebaix on no arriba el ribot, rebaixant-lo paral·lelament a la cara superior de la peça.[1][2]


Consisteix en un ribot de fuster, que està compost per una caixa de fusta estreta i d'una longitud adequada perquè es pugui agafar amb una sola mà, que conté una fulla d'acer estreta i una falca que li serveix per a ajustar-la.[3]

El guilleume és doncs un ribot prim i especial que té la peculiaritat que la fulla de tall és del mateix ample que la caixa de fusta que l'alberga.

Altres guilleumes[modifica]

Per a paletes[modifica]

S'utilitza una eina semblant amb la forma de l'anterior esmentada amb la caixa de secció trapezoïdal i el cantell inclinat, folrat amb una xapa de ferro que fan servir els paletes per repassar els plans de les motllures i allisar-les llevant l'excés de guix.

Per a pedra picada[modifica]

És una eina anàloga en la seva forma a la de fusters que empren els picapedrers per a poder perfeccionar algunes motllures buides tallades en les pedres. N'hi ha de moltes i diverses formes com el recte, el rodó, el de mitja canya, el recte i rodó junts, el rodó i de mitja canya junts, etc.

Totes aquestes eines estan proveïdes cap al mig o en el seu extrem d'una empunyadura que serveix per a manejar-les.

Altres[modifica]

  • Guilleume de banc
  • Guilleume amb suport guia
  • Guilleume per vores
  • Guilleume de xamfrà

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ernest Joyce; Alan Peters. Encyclopedia of Furniture Making. Sterling Publishing Company, Inc., 30 juny 2000, p. 99–. ISBN 978-0-8069-7142-1 [Consulta: 3 gener 2012]. 
  2. ribots de fuster [Consulta: 11 març 2011]. 
  3. Diccionari d'arts i manufactures, Francisco de Paula Mellado. 1857

Bibliografia[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material del Diccionari Enciclopèdic Hispà-Americà de l'any 1892, que es troba en el domini públic.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guilleume