Bandera de Txèquia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bandera de Txecoslovàquia redirigeix aquí. Per a la bandera d'Eslovàquia, vegeu Bandera d'Eslovàquia.
Infotaula de banderaBandera de la República Txeca
Detalls
Tipusbandera nacional Modifica el valor a Wikidata
ÚsBandera nacional — Insígnia civil i d'Estat Versió normal o de jure de la bandera, o anvers
Proporcions2:3
Subjectes representatscamper i triangle equilàter Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perTxèquia Modifica el valor a Wikidata
Adoptat1 de gener de 1993 (Txèquia)
30 de març de 1920 (Txecoslovàquia)
Colorsblanc, roig i blau Modifica el valor a Wikidata

La bandera de la República Txeca (en txec státní vlajka České republiky) està formada per dues franges horitzontals de la mateixa amplada, de color blanc la franja superior i de color vermell la franja inferior, i un triangle isòsceles de color blau, amb la base que coincideix amb la vora de l'asta de la bandera. La bandera va ser heretada de Txecoslovàquia després de la dissolució de l'antic Estat en la República Txeca i Eslovàquia.

Història[modifica]

En un principi, la bandera només tenia les dues franges horitzontals amb els colors de l'antic escut txec (en camper de gules, un lleó d'argent), però la semblança amb la bandera de Polònia i la coincidència de colors amb la bandera d'Àustria va fer que s'hi afegís el triangle blau. Tot i així, aquesta bandera encara es fa servir com a emblema de Bohèmia (una de lesregions del país).

La paternitat de la bandera actual està en discussió, però la major part dels vexil·lòlegs consideren que l'autor n'és Jaroslav Kursa (1875-1950), arxiver del Departament d'Afers Interns. Aquesta bandera va ser aprovada oficialment per l'Assemblea Nacional de Txecoslovàquia el 30 de març de 1920.

La bandera es va canviar durant els anys de l'ocupació alemanya, durant la Segona Guerra Mundial, en què fou substituïda per la bandera tricolor horitzontal blanca, vermella i blava. Tot i que, un cop acabada la guerra, es va recuperar l'original.

Després de la dissolució de Txecoslovàquia, durant l'anomenat divorci de vellut l'any 1993, la República Txeca va mantenir la bandera txecoslovaca, mentre que Eslovàquia n'adoptà una de nova.

Dimensions[modifica]

Els colors de la bandera són: blanc, blau i vermell. La bandera està formada per un triangle isòsceles blau que s'estén fins a la meitat de la llargària del rectangle (és un error comú fer-lo més curt) i dues franges horitzontals: una de blanca i una de vermella.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera de Txèquia