Bernat Espinalt

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaBernat Espinalt
Biografia
Naixement1778 Modifica el valor a Wikidata (242/243 anys)
Santpedor (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióEscriptor Modifica el valor a Wikidata

Bernat o Bernardo Espinalt i García va ser un geògraf català de finals del segle xviii.

Biografia[modifica]

Atlante Español Tom VIII, 1784. Imatge de València.
Direcció general de cartes en forma de diccionari, 1835.

Nascut a Santpedor, comarca del Bages, cap a 1778 era Oficial del Correu General de Madrid i sis anys més tard va ser ascendit a Administrador principal del Correu de València. Era soci de nombre de la Reial Societat Econòmica Matritense d'Amics del País.

Va escriure un celebèrrim Atlante espanyol o Descripció general Geogràfica, Cronològica, é Històrica d'Espanya, per Regnes, i Províncies: De les seves ciutats, Viles, i Llocs més famosos: de la seva Població, Rius, Monts, &c. Adornat d'estampes fines, que demostren les Vistes perspectives de totes les Ciutats: Vestits propis que s'utilitza a cada Regne, i Blasons que els són peculiars, publicada en catorze volums de petit format (vuitè) a Madrid, en la Impresa d'Antonio Fernández, entre 1778 i 1795. L'obra, que els llocs més importants van precedit de la seva corresponent làmina descriptiva gravada amb una visió general en perspectiva, i en què abunden els mapes amb les coordenades de latitud i longitud de les localitats, així com els resums de distàncies, ofereix notícies geogràfiques, històriques i artístiques de gran nombre de localitats entremesclades amb rondalles llegendàries i dades desconcertants. Va rebre per això algunes censures, com la de la Carta Crítica de D. Álvaro Gil de la Sierpe a l'autor de l'obra intitulada Atlante Español: en la qual per a la Il·lustració pública del Regne de València... es vindica a Gaspar Escolano... (València: Joseph i Tomás d'Orga, 1787).

A més va escriure els dos volums d'una Direcció general de cartes en forma de Diccionari, per escriure a totes les ciutats, viles... (Madrid: Oficina de Pantaleón Aznar, 1775; una segona edició ampliada i corregida per José Freire va aparèixer en 1835), una Guia general de Postes i travessies d'Espanya (Madrid, 1794); va pretendre publicar una Miscel·lània de notícies curioses (1769) que se li va negar, però si va poder imprimir una Col·lecció d'Estampes de façanes, o vistes de Palaus, edificis i monuments antics i moderns, no només de la Cort de Madrid, i llocs Reals, sinó també de tots els estats que componen la Monarquia Espanyola que es fa ressò el Memorial Literari de gener de 1790. Bernat Espinalt va treballar amb un gravador també barceloní, Joan Minguet, que va il·lustrar algunes de les seves obres.

Obres[modifica]

  • Direcció general de cartes en forma de Diccionari, per escriure a totes les ciutats, viles... (Madrid: Oficina de Pantaleón Aznar, 1775. Una segona edició ampliada i corregida per José Freire va aparèixer en 1835).
  • Atlante espanyol o Descripció general Geogràfica, Cronològica, i Històrica d'Espanya, per Regnes, i Províncies: De les seves ciutats, Viles, i Llocs més famosos: de la seva Població, Rius, Monts, &c. Adornat d'estampes fines, que demostren les Vistes perspectives de totes les Ciutats: Trages propis que usa cada Regno, i Blasons que els són peculiars, Madrid, en la Impresa d'Antonio Fernández, 1778-1795, 14 vols. En vuitè.
  • Guia general de Postes i travessies d'Espanya (Madrid, 1794).
  • Col·lecció d'Estampes de façanes, o vistes de Palaus, edificis i monuments antics i moderns, no només de la Cort de Madrid, i llocs Reals, sinó també de tots ios estats que componen la Monarquia Espanyola.

Enllaços externs[modifica]