Biblioteca Nacional de Polònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBiblioteca Nacional de Polònia
(pl) Biblioteka Narodowa Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbiblioteca nacional
biblioteca pública
biblioteca d'investigació Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaBiblioteca Załuski Modifica el valor a Wikidata
Creació1928
1r març 1928
Esdeveniment significatiu
octubre 1944 octubre 1944-gener 1945destrucció planejada de Varsòvia
Motiu de destrucció: foc Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deIIIF Consortium
IFLA
Conferència de Bibliotecaris Nacionals Europeus
International Internet Preservation Consortium
European Bureau of Library, Information and Documentation Associations Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaTomasz Makowski Modifica el valor a Wikidata
Gerent/directorTomasz Makowski Modifica el valor a Wikidata
Altres
Identificador ISILOCLC-PONLW i PL-WaBN Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webbn.org.pl Modifica el valor a Wikidata
GitHub: the-national-library-of-poland

La Biblioteca Nacional de Polònia (polonès: Biblioteka Narodowa, AFI [ˌbʲiblʲjɔˈtɛka narɔˈdɔva]) és la biblioteca central polonesa, subjecta directament al Ministeri de Cultura i Patrimoni Nacional de la República de Polònia.[1]

La biblioteca recopila llibres, revistes, publicacions electròniques i audiovisuals publicades al territori de Polònia, així com Polonica publicades a l'estranger. És la biblioteca de recerca d'humanitats més important, el principal arxiu de l'escriptura polonesa i el centre estatal d'informació bibliogràfica sobre llibres. També té un paper important com a centre d'investigació i és un important centre de referència metodològica per a altres biblioteques poloneses.

També està involucrat en la publicació - publica llibres i revistes científiques: "Polish Libraries", "Anuari de la Biblioteca Nacional" ("Rocznik Biblioteki Narodowej") i "Quadern de Conservació" ("Notes Konserwatorski").

La Biblioteca Nacional rep una còpia de tots els llibres publicats a Polònia com a dipòsit legal.

És una de les institucions poloneses que amb les seves donacions de llibres contribueixen a la Biblioteca Polaca Ignacio Domeyko.[2]

Història [cal citació][modifica]

La història de la Biblioteca Nacional té orígens al segle xviii (Biblioteca Załuski).[3] D'acord amb la resolució parlamentària, des de 1780 aquesta biblioteca tenia dret a rebre una còpia obligatòria de cada llibre imprès a l'antic Estat polonès. No obstant això, la col·lecció Załuski va ser confiscada per tropes de la tsarina russa Caterina II després de la segona Partició de Polònia i enviada a Sant Petersburg, on els llibres van formar la massa de la Biblioteca Pública Imperial en la seva formació el 1795. Parts de la col·lecció van ser danyades o destruïdes, ja que eren malmeses mentre s'elimien de la biblioteca i es transportaven a Rússia, i molts eren robats.

Per això, quan Polònia va recuperar la seva independència el 1918, no hi havia una institució central que servís a la capacitat d'una biblioteca nacional. El 24 de febrer de 1928, pel decret del president Ignacy Mościcki, la Biblioteca Nacional va ser creada en la seva forma moderna. Va ser inaugurat el 1930 i inicialment tenia 200 mil volums. El seu primer director general va ser Stefan Demby, succeït el 1934 per Stefan Vrtel-Wierczyński. Les col·leccions de la biblioteca es van estendre ràpidament. Per exemple, el 1932, el president Mościcki va donar a la biblioteca tots els llibres i manuscrits del Museu del Palau de Wilanów, uns 40 mil volums i 20 mil imatges de la col·lecció de Stanisław Kostka Potocki.

Inicialment, la Biblioteca Nacional no tenia un seient propi. Per això, les col·leccions havien de ser allotjades en diversos llocs. La sala de lectura principal es trobava al nou edifici de biblioteques de la l'Escola de Ciències Econòmiques de Varsòvia. El 1935, el Palau Potocki de Varsòvia es va convertir a casa de les col·leccions especials. S'ha planificat un nou edifici per a la biblioteca en el que ara es troba el Pole Mokotowskie, en un monumental "districte governamental". No obstant això, la seva construcció va ser obstaculitzada per l'esclat de la Segona Guerra Mundial.

Abans de la Segona Guerra Mundial, les col·leccions de la biblioteca eren:

  • 6.5 milions de llibres i revistes dels segles XIX i XX
  • 3.000 impresos antics
  • 2.200 incunables
  • 52.000 manuscrits
  • Mapes, documents iconogràfics i partitures

El 1940 els ocupants nazis van canviar la Biblioteca Nacional a la Biblioteca Municipal de Varsòvia i la van dividir de la manera següent:

  • Departament de llibres per als alemanys (situat a l'edifici de la Universitat de Varsòvia)
  • Departament restringit, que conté llibres que no estaven disponibles per als lectors (ubicats al seient principal de la biblioteca - Escola d'Economia)
  • Totes les col·leccions especials de diverses oficines i institucions de Varsòvia (situades a la Biblioteca Krasiński)

El 1944, les col·leccions especials van ser incendiades pels ocupants nazis com a part de les repressions després de l'Insurrecció de Varsòvia. Es van destruir 80 000 impresos antics, incloent Polonica, 26 000 manuscrits, 2 500 incunables, 100 000 dibuixos i gravats sense valor, 50 000 peces de partitures i materials teatrals. S'estima que, des de més de 6 milions de volums a les principals biblioteques de Varsòvia el 1939, es van perdre 3,6 milions de volums durant la Segona Guerra Mundial, gran part dels quals pertanyien a la Biblioteca Nacional.

Biblioteca reprendre les seves operacions en 1945. A Polònia van tornar les col·leccions llevades a Alemanya i Àustria, i els fragments sobreviscuts de col·leccions, entre d'altres de les Biblioteques Krasinski i Przezdziecki. El 1959 van tornar de Canada els “Sermons de Santa Creu”, el “Saltiri de San Florian” i els manuscrits de Frederic Chopin.

En els anys 1962-1976, a l'avinguda de la Independència 213 es va edificar un nou conjunt d'edificis.

Col·leccions [cal citació][modifica]

Actualment, les col·leccions de la Biblioteca Nacional es troben entre les més grans del país. Entre les més de 8 500 000 unitats, emmagatzemats al final de 2016 en els dipòsits de la biblioteca, hi havia més de 162 000 volums de llibres publicats abans de 1801, més de 26 000 manuscrits (incloent més de 7 000 manuscrits de música), més de 120 000 impresos musicals, així com 485 000 gravats.

A la Biblioteca també hi ha fotografies i altres documents iconogràfics, més de 130 000 mapes i atles, més de 2 000 000 unitats de documents de la vida social (cartells, ephemera) i més de 2 000 000 llibres i més de 1 000 000 de títols de revistes del segle XIX-XXI.

Entre els elements destacats de la col·lecció s'inclouen 151 fulles del Codex Suprasliensis, inscrites al Registre del Programa Memòria del Món de la UNESCO en 2007, en reconeixement per la seva importància supranacional i supraregional.

El 2012, la biblioteca va signar un acord per afegir 1,3 milions de registres de llibres polonesos a WorldCat.

Referències[modifica]

  1. Pasztaleniec-Jarzyńska 2000, p. 3
  2. «bibliotecadomeyko.com.ar». Arxivat de l'original el 2013-02-25. [Consulta: 24 octubre 2012].
  3. Pasztaleniec-Jarzyńska 2000, p. 5
  • The National Library in Warsaw: tradition and the present day (en polonès). National Library, 2000. ISBN 83-7009-295-0. 
  • Andrzej Mężyński Biblioteki Warszawy w latach 1939–1945 (en polonès). Varsòvia: Ministry of Culture and National Heritage (Poland), 2010, p. 367. ISBN 9788392922766. 
  • various authors; Tomasz Balcerzak; Lech Kaczyński Pro memoria: Warszawskie biblioteki naukowe w latach okupacji 1939-1945. Varsòvia: Biblioteka Narodowa, 2004, p. 38. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca Nacional de Polònia