Art corporal

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Body art)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Size doesn't have a right to be assigned in the markup, but..., d'Exey Panteleev

L'art corporal o treball corporal és l'art visual plàstic que utilitza el cos humà com a objectiu, tema o ambdues coses. S'utilitza en accions artístiques, escultura contemporània i vídeo (arts audiovisuals). Es va desenvolupar als anys seixanta, sent un dels suports del happening, com a una exploració de la fascinació que exerceix el cos humà en qui el contempla. Sota aquesta denominació s'agrupa un gran espectre de pràctiques, des de ritus sagnants a obres conceptuals asèptiques.[1][2]

Marina Abramović, Dennis Oppenheim, Chris Burden, entre molts d'altres, són autors característics de l'art corporal portat a l'extrem. En el primer cas, ho duu a terme mitjançant l'obra Rhythm 10, la qual mostra fins a quin punt pot arribar aquest art, ja que utilitza ganivets. El segon cas, amb l'obra Tooth and nail, ho duu a terme amb el seu propi cos, i Chris Burden, a la seva obra Shoot rep un tret al seu braç esquerre.

Alguns consideren que també és art corporal el conjunt de tècniques per a pintar o modificar el cos: pintura corporal, maquillatge, tatuatges, pírcings, dilatacions (augmentar el diàmetre d'una zona determinada del cos) o escarificacions (incisions superficials al teixit cutani amb l'objectiu de decorar-lo), per exemple.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Art corporal
  1. Robert Cumming, Arte, editorial Espasa, 2006. ISBN 8467020970 (castellà)
  2. Mercè Saumell, El teatre contemporani, editorial UOC, 2006. ISBN 8497884027 (català)