Tatuatge

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Cap de tribu maorí tatuat

Un tatuatge (del polinèsic: tatau, dibuix) és una marca feta a la pell inserint-hi un pigment. Al cos dels humans se sol fer per motius decoratius en canvi als altres animals solen ser per identificar-los. El tatuatge s'ha practicat des de temps immemorials al Japó, Nova Zelanda, Xina, Àfrica, etc. per tribus natives.

Història[modifica]

El tatuatge no és un fet recent, sinó de fa milers d'anys, però no se sap exactament quan va ser descobert. Els exemples més antics de què disposem en l'actualitat són els tatuatges a les mòmies. En concret a una mòmia d'un caçador de l'era neolítica que es trobà l'any 1991. Fins aleshores l'exemple més antic de tatuatge era una sacerdotessa de l'antic Egipte (2000 aC). A l'Egipte era realitzat per dones i era símbol de valentia, ja que solia ser un procés dolorós.

En moltes cultures el tatuatge està relacionat amb animals. Algunes cultures on es feia el tatuatge eren: antic Egipte, Bali i Java, Polinèsia, Gran Bretanya, Grècia, etc..

El 1769 el tatuatge fou redescobert pels exploradors de la Polinèsia. A partir d'aquell moment el tatuatge fou molt emprat en mariners, treballadors i presos en la primera part del segle XIX.

Es considera que el primer tatuador profesional va ser C.H.Fellows, però el 1870 Martin Hildebrandt obrí el primer estudi de tatuatges a Nova York. El 1891 s'inventà la primera màquina de tatuar, patentada per Samuel O'Reilly, que s'inspirà en els invents de Thomas Edison. Al voltant de 1900 ja existien estudis de tatuatges a totes les ciutats importants dels Estats Units.

Actualment el tatuatge es considera un art i s'ha convertit en un fet usual i a vegades de rebel·lió en les persones joves, sobretot en la societat occidental.

Utilitat[modifica]

Els tatuatges tenen diverses utilitats: identificació, decoració estètica, cosmètica, religió, bruixeria són els exemples més comuns. Un exemple de tatuatges per identificació és el cas de la Segona Guerra Mundial, en què els nazis marcaven als jueus als camps de concentració.

Perdurabilitat[modifica]

Hi ha tatuatges que desapareixen al cap de poc d'haver-se realitzat i n'hi ha que perduren per a tota la vida, ja que es dipositen al derma, una capa de la pell inferior a l'epidermis. L'epidermis està en constant canvi; al contrari, la derma no. Aquesta és la raó per la qual alguns tatuatges romanen per sempre.

Tatuatges amb alquena[modifica]

Decoració a les mans amb alquena per a una celebració a l'Índia.

Són dibuixos fets a la pell amb un preparat d'alquena, altrament dita Henna, de color taronjat. El tatuatge dura uns dies, ja que penetra només a les cèl·lules mortes de la pell.

Es coneix amb el nom de mehndi, i és un costum musulmà provinent de l'Àfrica del Nord, encara que també es practica a l'Àsia Occidental i Meridional i a l'Àfrica Nord-oriental. S'aplica en mans i peus en ocasions especials, com ara casaments i celebracions.

Aquesta tècnica de decoració de la pell es va posar de moda a Occident a finals del segle XX.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tatuatge Modifica l'enllaç a Wikidata