Vés al contingut

Llac de la Bollosa

(S'ha redirigit des de: Bollosa)
Plantilla:Infotaula indretLlac de la Bollosa
Lac des Bouillouses
Imatge
TipusLlac
Localització
País de la concaFrança Modifica el valor a Wikidata
MunicipiAngostrina i Vilanova de les Escaldes
Els Angles
DesembocaduraGrava (Tet)
Map
 42° 34′ 13″ N, 1° 59′ 58″ E / 42.5702°N,1.9994°E / 42.5702; 1.9994
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata
Afluents
Característiques
Altitud2.016 m Modifica el valor a Wikidata
Profunditat25 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície1,49 km² Modifica el valor a Wikidata

L'estany de la Bollosa (o Bullosa[1]) ([lə bu'ʎuzə], estàndard [lə bu'ʎozə], en francès lac des Bouillouses) és un llac de 149 hectàrees situat a la part més alta del Capcir, al límit amb l'Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord. La riba occidental pertany al terme comunal d'Angostrina i Vilanova de les Escaldes i l'oriental al terme dels Angles.

Està situat[2] a l'extrem nord-oest del terme comunal dels Angles i al nord-est del d'Angostrina i Vilanova de les Escaldes, i a molt poca distància del Donasà, parçan[3] del País de Foix, regió occitana.

Història i geografia

[modifica]
El Llac de la Bollosa, al fons, i els estanys del Carlit (de Sobirans, de Trebens, d'en Gombau i del Castellar) en primer terme.

L'estany de la Bollosa era un seguit d'aiguamolls i basses que s'estenia des del peu del Puig Peric, on neix el riu (a través del Rec de Puig Peric), fins més al sud de la latitud del Carlit. S'aprofità una presa construïda entre el 1903 i el 1910 per a proveir electricitat el Tren Groc i per a regular el cabal de la Tet.

S'alimenta del riu Grava, un afluent de la Tet, i de l'esmentat Rec de Puig Peric. Situat a 2.016 metres d'altitud. Es troba al peu del Carlit i del Puig Peric, envoltat per un conjunt d'estanys, entre aquests, els estanys del Carlit. Representa un paratge natural de gran interès, inclòs com a site naturel classé des del 24 de juny del 1973. És també part del Parc Natural dels Pirineus catalans, que engloba el Pirineu nord-català.

El GR 10, sender de gran recorregut que ressegueix el vessant francès del Pirineu, voreja el llac.[4]

El llac de la Bollosa l'hivern. Al fons, el Puig Peric i el Peric Petit.
El llac de la Bollosa l'estiu, des de l'angle oposat a l'anterior fotografia.

Turisme

[modifica]
L'Hotel Bones Hores
L'Alberg del Carlit

A l'estiu, l'afluència turística hi és tan abundant, que l'accés és restringit el mes de juliol a un autobús que enllaça l'aparcament de baix amb la resclosa.

A més a més, s'hi troben un hotel de muntanya, l'Hotel Bones Hores, situat en el terme d'Angostrina i Vilanova de les Escaldes, i un alberg, l'Alberg del Carlit, situat en el dels Angles.

Referències

[modifica]
  1. El nom deriva del llatí BULLIRE 'bullir, estar en ebullició, brollar'; aplicat sobretot a aigües que emergeixen amb força. Joan Coromines notava que l'any 1931 deien La Bullosa, però els mapes i guies francesos indicaven Les Bouillouses en plural. Trenta anys després, en alguna població de la comarca també es podia sentir Les Bulloses, però el cas és que etimològicament caldria escriure-ho amb u, tal com s'entra a l'Onomasticon Cataloniae i a la Gran enciclopèdia catalana. Bullosa en tota rigor es podria notar amb o, atès que 'bollir" amb [o] és la forma etimològica de 'bullir', però no està en ús en català oriental. Tanmateix, la forma amb o és la que ha estat oficialitzada en el Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord, de l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat de Perpinyà - Via Domitia
  2. La Bollosa en els ortofotomapes de l'IGN
  3. Comarca, en occità.
  4. «Géoportail». [Consulta: 17 agost 2022].

Bibliografia

[modifica]
  • Becat, Joan. «4 - Els Angles i 5 - Angostrina i Vilanova de les Escaldes». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Coromines, Joan. «Bullosa». A: Onomasticon Cataloniae: Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de llengua catalana. Barcelona: Curial Edicions Catalanes i la Caixa, 1994 (Onomasticon Cataloniae, III Bi - C). ISBN 84-7256-902-0. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Els Angles i Angostrina i Vilanova de les Escaldes». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Enllaços externs

[modifica]