Bonaldo Giaiotti

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Bonaldo Giaiotti (Udine, 25 de desembre de 1932) és un baix operístic italià, especialment associat amb el repertori italià.

Estudià a la seva ciutat nativa i més tard a Milà amb Alfredo Starno, on feia el seu debut al Teatro Nuovo el 1957. Després de cantar amb èxit en diverses òperes a Itàlia, va fer el seu debut americà a Cincinnati, com a Basilio a El barber de Sevilla, el 1959.

L'any següent, el 24 d'octubre de 1960 feia el seu debut a l'Metropolitan Opera a Nova York, i romania amb la companyia durant 25 anys, on cantà uns 30 papers en més de 300 actuacions, molt sovint en papers com Raimondo a Lucia di Lammermoor, Ramfis a Aïda o Timur a Turandot. També va cantar Padre Guardiano a La forza del destino, Phillip II a Don Carlo, Ferrando a Il trovatore, Miller a Luisa Miller, Zaccaria a Nabucco, Giorgio a I puritani, Alvise a La Gioconda, Rei Heinrich a Lohengrin, etc.

També va fer unes quantes aparicions com a convidat en unes altres òperes importants com l'Òpera Lírica de Chicago, l'Òpera Garnier a París, l'Òpera de l'Estat de Viena, el Gran Teatre del Liceu a Barcelona, l'Òpera de Zuric, la Royal Opera House a Londres, etc. Des de 1963 fins a 1995, fou convidat regularment al Festival de Verona, notablement com a Attila de Verdi el 1985. Sorprenentment, no feia el seu debut a La Scala de Milà fins al 1986, com el Compte Rodolfo dins La sonnambula.

Giaiotti també cantà papers no italians, notablement el Gran Sacerdot Alt a Die Königin von Saba de Károly Goldmark (el 1991 al Teatro Regio, Cléomer a Esclarmonde de Massenet (Gener 1993, al Teatro Massimo, Cardinal de Brogni a La Juive de Halévy, i l'anabaptista a Le prophète de Meyerbeer, i, una vegada més el Rei Heinrich a Lohengrin de Richard Wagner (el 1976 i 1980 ale Metropolitan Opera).

La seva veu uniformement produïda, bonica i sonora el feia un dels baixos davanters de la seva generació.

Referències i fonts[modifica | modifica el codi]