Broad Peak

Infotaula de geografia físicaBroad Peak
Imatge
El Broad Peak vist des de Concòrdia
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentÀsia Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaPrefectura de Kaixgar (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPakistan Pakistan
República Popular de la Xina R.P. de la Xina
Map
 35° 48′ 38″ N, 76° 34′ 05″ E / 35.8106°N,76.5681°E / 35.8106; 76.5681
SerraladaKarakoram
Dades i xifres
Altitud8.047 m
Prominència1.701 m Modifica el valor a Wikidata
Isolament9,12 km Modifica el valor a Wikidata
Classificació de col·lecció de cimsvuit mil Modifica el valor a Wikidata
Esport
Primer ascens9 de juny de 1957
Àustria Fritz Wintersteller
Àustria Marcus Schmuck
Àustria Kurt Diemberger
Àustria Hermann Buhl
Ruta normalescalada amb neu/gel

El Broad Peak, amb 8.047 m, és la dotzena muntanya més alta de la Terra i la quarta més alta del Pakistan. Està situada al Karakoram, a la frontera entre la Xina i el Pakistan, aproximadament a 8 km del K2.

Al Broad Peak no se li havia assignat un número en la cartografia original del Karakoram, ja que havia quedat amagat de la vista dels topògrafs. El nom li posà Martin Conway durant la seva expedició de 1892.[1]

S'ha intentat buscar un nom local a la muntanya, però davant la manca de noms es va decidir traduir literalment Broad PeaK al balti. El resultat és P'alchan Ri o P'alchan Kangri. Erròniament ha esdevingut Phalchan i Falchan. Són noms que no han triomfat i mundialment és conegut com a Broad Peak.

Exploració[modifica]

La muntanya fou observada per totes les expedicions que s'aproparen al K2 durant els primers anys del segle xx, però no serà fins al 1954 quan es farà la primera expedició per escalar-la.

Primera ascensió[modifica]

El 1954 es fa la primera temptativa d'ascensió per Karl Herrligkoffer. Intentaren l'ascensió a la tardor, però les primeres tempestes d'hivern els obligaren a retirar-se quan estaven a 6.900m.

El 1957 s'aconseguirà la primera ascensió al cim el 9 de juny per una expedició austríaca dirigida per Marcus Schmuck i formada per Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger, i Hermann Buhl.

Era una expedició lleugera, formada per 2 cordades i no empraren oxigen. A primers de maig arribaren a Concòrdia i van preparar l'ascens per l'aresta oest. El 21 de maig ja havien muntat els Camps I (5.800m) i II (6.400m). El 28 de maig muntaren el Camp III (6.950m) i l'endemà intentaren fer el cim, però hagueren de fer-se enrere quan sols els faltava 1 hora d'ascens i 15 metres de desnivell perquè era massa tard.

El 8 de juny tornaren al Camp III i l'endemà, a les 3h 30' del matí marxaren cap al cim, cosa que aconseguiren a les 17h. Buhl hi arribà a les 19h' i es convertia en el primer alpinista a fer dues primeres ascensions a un vuit mil. Tots arribaren sans i estalvi al camp base, però pocs dies després Buhl moriria en tenir un accident mentre baixava del Chogolisa.

Altres ascensions[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Broad Peak

Notes[modifica]

  1. SALE, R. i CLEARE, J. Los techos del mundo. Historia de las ascensiones a las 14 cumbres más altas de la Tierra. Madrid: Ed.Desnivel, 2001