Bruce Campbell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBruce Campbell

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Bruce Lorne Campbell Modifica el valor a Wikidata
22 juny 1958 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Royal Oak (Michigan) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Western Michigan
Birmingham Groves High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor, guionista, operador de càmera, actor de cinema, actor de televisió, director de cinema, productor de cinema, escriptor, actor de veu, productor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1972 Modifica el valor a Wikidata –
Obra
Obres destacables
Premis

Lloc webbruce-campbell.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0132257 Allocine: 690 Rottentomatoes: celebrity/bruce_campbell Allmovie: p10476 TV.com: people/bruce-campbell AFI: 24267 TMDB.org: 11357
Facebook: groovybruce Twitter (X): GroovyBruce Instagram: shemp_malone Musicbrainz: 0da225b3-722c-40fd-a154-e8cb071801e5 Discogs: 1847770 Goodreads author: 1362939 Modifica el valor a Wikidata

Bruce Lorne Campbell (Royal Oak, Michigan, 22 de juny de 1958) és un actor, director de cinema i escriptor estatunidenc.[1] És mundialment famós per interpretar a Ash Williams, en la trilogia de terror, humor i fantasia The Evil Dead.[1]

A més de Evil Dead, ha participat en cintes de gran èxit com Crimewave (1985), Maniac Cop (1988), Darkman (1990), Bubba Ho-Tep (2002) i Cars 2 (2011). També va tenir cameos en la trilogia de Spider-Man (2002-2007) del director Sam Raimi.

Campbell ha participat en sèries de televisió com Xena: Warrior Princess (1995-2001) i Hercules: The Legendary Journeys (1997-1999). En l'actualitat, Campbell protagonitza la sèrie Ash vs. Evil Dead, on va tornar a repetir al seu personatge de Ash Williams.

Biografia[modifica]

Primers anys[modifica]

Bruce Campbell (2009).

Campbell va néixer a Royal Oak, Michigan. És fill de Joanne Louise Pickens, mestressa de casa, i Charles Newton Campbell, un actor i inspector de tanques publicitàries.[2] Té un germà gran, Don, i un mig-germà gran, anomenat Michael.[3] Actualment viu en una granja de Jacksonville, Oregon, al costat de la seva esposa, la dissenyadora Ida Gearon. Campbell posseeix ascendència escocesa. També és esquerrà.

Començaments artístics[modifica]

Campbell va començar a actuar quan era adolescent i va fer algunes pel·lícules al costat dels seus amics en format Super 8 mm. Després de conèixer a Sam Raimi a l'institut es van convertir en bons amics i van començar a fer pel·lícules junts.[4] Campbell va estudiar a la Western Michigan University, mentre continuava treballant com a actor al mateix temps que va prendre una ocupació com taxista.[4]

Un parell d'anys després i després de cinquanta petites pel·lícules, al costat de Raimi i alguns familiars, van treballar en la pel·lícula The Evil Dead. Campbell va ser el protagonista i va treballar després de les cambres, rebent el crèdit de coproductor executiu; Raimi va escriure, va dirigir i va editar. Quatre anys després la pel·lícula es va convertir en un objecte de culte a la Gran Bretanya, la qual cosa va portar a crear dues seqüeles: Evil Dead II (1987) i Army of Darkness (1992).

Papers importants[modifica]

El paper més important que ha tingut Campbell és el de Ashley J. "Ash" Williams per a la pel·lícula de Sam Raimi Evil Dead, l'actor ha aparegut també en altres pel·lícules de Raimi. Campbell sempre ha triat papers estrafolaris, com Elvis Presley en la pel·lícula Bubba Ho-Tep, i la majoria de les vegades apareix en pel·lícules que van directe a vídeo o televisió per cable. En 1988 va intervenir en la famosa pel·lícula de William Lustig, (protagonitzada per Tom Atkins i Robert Z'Dar); Maniac Cop, on interpretava a Forrest, un agent de policia infidel a la seva esposa i sospitós dels brutals crims d'un boig homicida. A més de Bubba Ho-Tep, Campbell va treballar en la pel·lícula del 2005 Sky High, i protagonitza la pròxima My Name is Bruce. També és el narrador de tots dos videojocs de Spider-Man basats en les pel·lícules i protagonista del videojoc Evil Dead: Regeneration.

Campbell anava a protagonitzar la pel·lícula Darkman (1990), però l'estudi va insistir en Liam Neeson, ja que no estaven segurs de les habilitats de Campbell per a interpretar al personatge, encara que si va tenir un petit paper al final de la cinta.[5] Campbell va participar després de les càmeres, sent acreditat pel seu treball de veu, i apareix en l'última escena de la pel·lícula.

Va ser també una de les opcions per a protagonitzar la pel·lícula de The Phantom, basada en el popular personatge d'historieta, però el paper va ser donat a Billy Zane,[6] qui estava interessat en el treball. El seu company a Hercules: The Legendary Journeys, Kevin Smith estava interessat a ser un dels tres enemics de Lee Falk.

Cameos[modifica]

Campbell ha tingut diversos cameos en pel·lícules, i és conegut per haver aparegut en diferents gèneres, gairebé sempre per a servir com a actor còmic. Ha fet cameos en les tres pel·lícules de Spider-Man. En la primera va fer d'un presentador de lluita lliure que bateja a "L'Aranya humana" com a "Home aranya". En la seqüela, va fer d'un porter, Dylan Reid, qui critica a Peter Parker per la seva aparença i no ho deixa entrar a l'obra de Mary Jane Watson. En la tercera fa de maître francès en el restaurant on Peter demanarà la mà de Mary-Jane. El personatge apareix en Amazing Spider-Man #515, dibuixat exactament com Campbell. En la quarta pel·lícula, la qual va ser cancel·lada es va tenir pensat a donar-li un paper més representatiu, més tard es va revelar que Campbell, suposadament anava a interpretar al vilà Mysterio, al circular per la internet uns dibuixos il·lustrats per Jeffrey Henderson.

També apareix com un cirurgià plàstic amb la cara desfigurada en la pel·lícula de John Carpenter Escape from L.A. (1997). Va fer un cameo també en la famosa pel·lícula de Frank Darabont, The Majestic, protagonitzada per Jim Carrey. Ha fet petits papers en pel·lícules de Joel i Ethan Coen, com Fargo, Intolerable Cruelty, The Hudsucker Proxy i The Ladykillers. En 2022 va tenir un cameo com a Pizza Poppa en la pel·lícula Doctor Strange in the Multiverse of Madness, també dirigida per Sam Raimi.

En el còmic de la Nova Trilogia, Star Wars: Unió, un dels imperials té la seva cara, juntament amb altres actors famosos que posen cara a diversos personatges.

Estil i personalitat[modifica]

Campbell signant un VHS de la pel·lícula The Evil Dead.

Molta gent considera a Campbell com l'estrella més gran del cinema classe B de tots els temps. El seu estil d'actuació reflecteix un marcat humor, que elo fa interpretar personatges com Ash Williams, a qui Campbell es refereix com "un idiota com la resta de nosaltres".[7] Aquest estil és parodiat a la pel·lícula The Majestic on Campbell apareix com Roland, un explorador intrèpid en la pel·lícula de classe B Pirates of the Sàhara, escrita pel personatge que interpreta Jim Carrey.

A través dels anys, Bruce ha adquirit un gran nombre d'admiradors i és l'actor favorit en convencions de cinema. Campbell té la reputació de ser un dels personatges més simpàtics en el mitjà, ja que ajuda a molta gent interessada en l'àrea, i dona consells sobre el cinema al seu lloc web.

Televisió i videojocs[modifica]

Fora de les pel·lícules, Campbell ha aparegut en diverses sèries de televisió. Va treballar a The Adventures of Brisco County, Jr., una comèdia western creada per Jeffrey Boam i Carlton Cuse (qui va escriure i va produir Lost d'ABC) que va durar una temporada i Jack of All Trades, sèrie situada en els primers dies de la independència estatunidenca.

És conegut també pel seu paper secundari Autolycus ("el rei dels lladres") en les sèries de fantasia Hercules: The Legendary Journeys i Xena: Warrior Princess. També ha dirigit un nombre d'episodis de Hèrcules i Xena, incloent-hi el final de la sèrie "Hèrcules". També ha tingut un paper dramàtic com un detectiu que busca venjança per la mort del seu pare en dos episodis de Homicide: Life on the Street.

També és conegut per la sèrie Burn Notice en la qual durant diverses temporades interpreta un dels papers principals, l'EX-SEAL Sam Axe. Irònicament, encara que en aquest temps es dedicava a treballs més dramàtics, Campbell no audicionó per a aquest paper. El productor de Homicide, Tom Fontana, era fanàtic de Campbell i li va preguntar si volia aparèixer en el programa. Campbell també va fer el paper d'un dimoni a l'episodi de The X-Files, titulat "Terms of Endearment".

Campbell ha treballat com a narrador en diversos videojocs. És la veu de Ash Williams en els tres últims jocs d’ Evil Dead, a més participar en uns altres com Pitfall 3-D: Beyond the Jungle, Spider-Man: The Movie i Spider-Man 2. A més fa la veu del personatge Jake Logan al videojoc d'ordinador, Tachyon: The Fringe i la veu de Magnanimous a Megas XLR. Ha tingut diverses aparicions en altres programes de televisió, incloent Robot Chicken com ell mateix. Es troba com a personatge jugable del videojoc Dead by Daylight interpretant a Ashley J. Williams.

En el 2015 es va incloure a la saga de Videojocs de Call Of Duty en Call Of Duty: Advanced Warfare en el contingut descargable Exo Zombis com el personatge "Lennox" suplantant a "Oz" per John Malkovich.

Escriptura[modifica]

Bruce Campbell en una signatura d’autògrafs (2012).

A més d'actuar i ocasionalment dirigir, Campbell s'ha convertit en un escriptor actiu, fent una autobiografia, If Chins Could Kill: Confessions of a B Movie Actor,[8] que explica la seva carrera com a actor en pel·lícules de baix pressupost. Una edició posterior inclou un capítol on agrega la reacció dels seus seguidors cap a aquest llibre.

Campbell també va escriure un llibre titulat Make Love! The Bruce Campbell Way,[9] una novel·la còmica protagonitzada per ell mateix, qui intenta triomfar en les superproduccions del cinema. Posteriorment va gravar una versió actuada de Make Love amb la seva veu i la de companys actors, incloent-hi el seu col·laborador Ted Raimi. L'enregistrament consta de 6 discos amb 6 hores de material.

A més de les seves novel·les Campbell també va escriure una columna en la revista X-Ray Magazine el 2001, un número del còmic "The Hire", una adaptació de "Man With The Screaming Brain" al còmic i la introducció a "The Complete Guide To Low Budget Feature Film Making" de Josh Becker.

Filmografia[modifica]

Any Títol Paper Notes addicionals
1978 Within the Woods Bruce
1981 Possessió infernal Ashley «Ash» J. Williams Coproductor
1983 Going Back Brice Chapman
1987 Evil Dead II Ashley «Ash» J. Williams Coproductor
1988 Maniac Cop Jack Forrest
1989 Moontrap Ray Tanner
1990 Darkman Peyton cameo al final de la pel·lícula, com l’última disfressa vista de Peyton
1990 Mindwarp Stover
1991 Sundown: The Vampire in Retreat Robert Van Helsing
1992 Waxwork II: Lost in Time John Loftmore
Army of Darkness Ashley «Ash» J. Williams Coproductor
1993 The Adventures of Brisco County, Jr. Brisco County Jr. Sèrie de televisió, 1 temporada
1994 El gran salt Smitty, Argus Reporter
1995 Congo Charles Travis
1996 Menno's Mind Mick Dourif, Rebel Leader
Escape from L.A. cirurgià
1997 Running Time Carl
McHale's Navy Virgil
The Love Bug Hank Cooper telefilm remake de la pel·lícula de 1968
1998 The Ice Rink Actor
Goldrush: A Real Life Alaskan Adventure Pierce Thomas 'PT' Madison telefilm
1999 Icebreaker Carl Greig
From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money Barry
2000 Jack of All Trades Jack Stiles Sèrie de televisió, 2 temporades
2001 The Majestic Roland the Intrepid Explorer
2002 Timequest William Roberts
Bubba Ho-Tep Elvis Presley/Sebastian Haff
Spider-Man Ring Announcer
Serving Sara Gordon Moore
2004 Spider-Man 2 Snooty Usher
2005 Alien Apocalypse Dr. Ivan
Man with the Screaming Brain William Cole Director i guionista
Sky High Coach Boomer
2006 The Woods Joe Fasulo
The Ant Bully Fugax Veu
2007 Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters Chicken Bittle
Spider-Man 3 Maitre
My Name is Bruce Bruce Campbell Director
2009 Cloudy with a Chance of Meatballs Alcalde Shelbourne Veu
White on Rice Muramoto Veu
2011 Burn Notice: The Fall of Sam Axe Sam Axe telefilm
Cars 2 Rod Redline Veu
2012 Tar Goody
2013 Oz the Great and Powerful Winkie Guard Cameo
Evil Dead Ash Williams Cameo
1600 Penn Doug Sèrie de televisió,
episodi "Skip the Tour"
2014 Psych Dr. Ashford N. Simpson Sèrie de televisió,
episodi "A Nightmare on State Street"
The Librarians Santa Claus Sèrie de televisió,
episodi "And Santas Midnight Run"
2015 Welcome to Purgatory Man in Hawaiian Shirt
The Escort Charles Cooper
Ash vs. Evil Dead Ash Williams Sèrie de televisió
Fargo Ronald Reagan Sèrie de televisió
Randy Cunningham: Ninja Total The Creep Sèrie de televisió
2021 Black Friday Jonathan
2022 Doctor Strange in the Multiverse of Madness Pizza Poppa

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Entrevista a Bruce Campbell Consultado el 4 de julio de 2016
  2. «Bruce Campbell Biography (1958-)» (en anglès). FilmReference.com. [Consulta: 25 gener 2008].
  3. «Bruce Campbell Biography» (en anglès). Yahoo! Movies. Arxivat de l'original el 20 de juny de 2008. [Consulta: 25 gener 2008].
  4. 4,0 4,1 Bruce Campbell biography, Yahoo! Movies Consultado el 4 de julio de 2016
  5. Darkman (1990) - Trivia
  6. The Phantom (1996) - Trivia
  7. Spawn.Com >> News
  8. If Chins Could Kill: Confessions of a B Movie Actor (ISBN 0-312-24264-6)
  9. Make Love! The Bruce Campbell Way (ISBN 0-312-31260-1)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bruce Campbell