Càrpatos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia políticaCàrpatos

Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 35° 35′ N, 27° 08′ E / 35.58°N,27.13°E / 35.58; 27.13
EstatGrècia
RegióEgeu Meridional
NomDodecanès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície324,7 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat permar Egea Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.215 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altKali Limni (en) Tradueix (1.215 m) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal857 00 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres

Lloc webkarpathos.gr Modifica el valor a Wikidata
Platja d'Apella
Olympos
Pigadia

Càrpatos[1] (en grec antic Κάρπαθος, però en Homer Κράπαθος "Crápatos") és una illa de la mar Egea entre Creta i Rodes. Formava part de l'antiga prefectura del Dodecanès, però a partir de l'1 de gener de 2011 Kàrpathos forma una de les 74 unitats perifèriques de Grècia segons el programa Cal·lícrates.

Antigament la mar de la rodalia es va anomenar mar Carpatios (Καρπάθιον πέλαγος, Carpathium mare). Estrabó la descrivia com una illa de 100 estadis de longitud i 200 de circuit. L'illa és principalment muntanyosa, amb molts barrancs i poc arbrada. El seu punt més alt és el puig de Lastos.

La tradició diu que estava sotmesa a Minos i que després va ser colonitzada pels doris argius, segons Diodor de Sicília. Sempre va ser un país dòric, i Homer la menciona al "Catàleg de les naus" de la Ilíada, i diu que van anar a la guerra de Troia juntament amb Nísiros, Kasos i Cos.,[2] però en un període posterior van estar sota el domini de Rodes i sembla que mai no va ser del tot independent, ja que no s'han trobat monedes pròpies i en canvi moltes de Rodes.

Sembla que l'illa va estar ben poblada a l'antiguitat. Segons Escílax de Carianda tenia almenys tres ciutats, i segons Estrabó quatre. L'únic nom que dona Estrabó és Nísiros (Νίσυρος), i Claudi Ptolemeu dona el nom d'una altra que es deia Poseidion (Ποσείδιον) (a l'est, l'actual Pigadin o Posin). En una inscripció s'ha trobat el nom d'una tercera, Arkesine (Ἀρκεσίνη) (és l'actual Arkássa a l'oest de la costa sud). A una roca a la costa oest hi ha unes ruïnes anomenades Sókastron, i també unes ruïnes a l'illa de Saria, al nord de Càrpatos, corresponents a la ciutat de Palàtia, probablement la mateixa que Nísiros.

L'extrem sud era el cap Toanteion, avui Akrotéri, i no lluny el d'Efialtion, avui Aphiartis.[3]

El 42 aC l'illa va passar a Roma. Del segle VII i fins al X va ser objecte d'atacs dels pirates i els habitants es van retirar cap a les muntanyes. El 1821 es va revoltar però el tractat del 1830 la va concedir a Turquia. El 1912 va formar el Dodecanès amb altres illes sota domini italià. Es va incorporar a Grècia el 1948.

Avui te deu ciutats:

  • Pigadia (Kàrpathos)
  • Menetes
  • Arkasa
  • Aperi
  • Volada
  • Othos
  • Piles
  • Mesochori
  • Spoa
  • Olympos

Referències[modifica]

  1. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 964. ISBN 9788441224223. 
  2. Homer. Ilíada, II, 676
  3. Smith, William (ed.). «Carpathus». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 3 febrer 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Càrpatos