Reial Càtedra Gaudí

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Càtedra Gaudí)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióReial Càtedra Gaudí
ETSAB.JPG
EpònimAntoni Gaudí i Cornet
Dades
Tipuscentre de documentació
Història
Creació1956
Organització i govern
Seu 
Part deUniversitat Politècnica de Catalunya

Lloc webhttp://catedragaudi.upc.e ...
Modifica les dades a Wikidata
Pavellons Güell, antiga seu de la Càtedra Gaudí.

La Càtedra Gaudí és un centre de documentació que pertany a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya dedicada a l'estudi i conservació de l'obra de l'arquitecte modernista català Antoni Gaudí. Estava situada en els Pavellons Güell de Pedralbes, a Barcelona, obra del mateix Gaudí per encàrrec del seu mecenes, Eusebi Güell (1884-1887). Fundada en 1956, el seu primer director va ser Josep Francesc Ràfols. Actualment es troba a la planta baixa de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

Història[modifica]

La Càtedra Gaudí va ser creada per ordre ministerial el 3 de març de 1956 per a ser adscrita a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona. El primer catedràtic-director va ser el professor Josep Francesc Ràfols i Fontanals, biògraf i deixeble d'Antoni Gaudí que va exercir el càrrec el període comprès entre els anys 1956 i 1960. Amb motiu de la seva jubilació acadèmica la direcció de la càtedra va ser assumida pel professor i arquitecte Josep Maria Sostres Maluquer. L'any 1968 amb motiu del seu nomenament com catedràtic d'Història d'Arquitectura i Paisatge el professor Joan Bassegoda i Nonell va assumir la direcció fins a la seva jubilació acadèmica l'any 2000. A partir d'aquesta data el director de la ETSAB el va nomenar Conservador de la Càtedra, responsabilitat que va exercir fins a finals de l'any 2008. Actualment el director de la Càtedra Gaudí és el professor Juan José Lahuerta.

La Càtedra va sortir físicament de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona l'any 1968 per a instal·lar-se en els pavellons de les caballeritzas de l'antiga Finca Güell en el barri de Pedralbes, edifici propietat de la Universitat de Barcelona que llavors estava fora d'ús i en un lamentable estat de conservació. Gràcies a gestions de la direcció de la Càtedra, es van obtenir subvencions amb les quals es van realitzar uns treballs de restauració que van permetre instal·lar allí les dependències de la Càtedra, ocupació que va durar fins al mes de febrer de 2008. Els pavellons situats en l'avinguda de Pedralbes no. 7, que constituïen una de les tres entrades a l'antiga Finca Güell, són propietat de la Universitat de Barcelona, institució que periòdicament ha anat reclamant el trasllat de la Càtedra Gaudí, amb la finalitat de disposar dels locals.

A la vista dels antecedents i del particular funcionament de la Càtedra, els rectors de la Universitat de Barcelona Dr. Marius Rubiralta i el de la Universitat Politècnica de Catalunya Dr. Antoni Giró van signar l'any 2008 un conveni en el qual, entre altres acords, s'establia alliberar els Pavellons de la Finca Güell amb la finalitat de destinar-los a activitats acadèmiques singulars d'ambdues Universitats. Així es va traslladar la Càtedra Gaudí provisionalment a la Universitat de Barcelona i finalment ha tornat a les noves dependències de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

Pavellons Güell, interior de la Càtedra Gaudí a la seva antiga seu als Pavellons Güell.

Amb aquest trasllat es va donar un nou impuls als treballs iniciats l'any 2004 a instàncies de la direcció de l'ETSAB enfocats a recuperar, inventariar i catalogar de forma rigorosa i sistemàtica l'important fons material, documental i bibliogràfic recollit en la Càtedra al llarg de cinquanta anys i instal·lar-lo en llocs més adequats per a la seva consulta i millor condicionats pel que fa a la seva conservació.

Fons[modifica]

Els fons de la Càtedra són variats i de notable valor. Els dibuixos originals d'Antoni Gaudí es troben dipositats a l'Arxiu Gràfic de l'ETSAB, els fons bibliogràfics, documentals i fotogràfics estan a les dependències de la Càtedra en fase de catalogació i són consultables. El fons fotogràfic Canosa, que també forma part del fons de la Càtedra Gaudí, es troba dipositat al Centre de Documentació i Imatge de Terrassa, entitat universitària dependent de la UPC. El fons de material per a exposicions està constituït per eines, mobles i peces arquitectòniques de la càtedra i és d'un volum excepcional pel que es troba emmagatzemat.

Els fons de la Càtedra Gaudí estan a la disposició d'entitats i institucions per a la seva exposició i difusió mitjançant els corresponents convenis de col·laboració i també estan a disposició per a ser consultats per investigadors interessats en l'obra de l'arquitecte Gaudí i els seus coetanis. La Càtedra Gaudí, sense renunciar a nous projectes de futur, vol mantenir el seu objectiu fundacional com centre de documentació i investigació sobre l'obra de l'arquitecte Gaudí i el seu entorn cultural i arquitectònic de principis del s. XX.

L'agost del 2012 es va fer públic que estaven en converses amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya per a crear un espai d'exposició permanent sobre Gaudí al museu.[1]

Directors[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. RIBAS, Antoni; Serra, Catalina «Gaudí tindrà casa al MNAC». 11/08/2012. Diari Ara [Barcelona], 617, 11-08-2012, p.26-27 [Consulta: 14 agost 2012].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]